Petak, 19 srpnja, 2024

NOS BIH: Cijela regija pogođena je kaskadnim ispadom dalekovoda, normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400kV i 220kV mreži

Must Read

Neovisni operator sustava (NOS) BiH priopćio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela Elektroenergetskog sustava (EES) BiH, koji se dogodio danas u 12.25 sati, a prema prvim informacijama razlog su problemi u prenosnoj mreži u regiji i preopterećenje ključnih 400kV interkonektivnih vodova.

To je za izravnu posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BiH.

Sličan scenarij dogodio se i 20. lipnja ove godine, kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore. Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici s Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sustava BiH.

S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku s kojom Bosna i Hercegovina ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sustava BiH.

Trenutno je cijela regija pogođena kaskadnim ispadom dalekovoda i to: BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.

Vrše se operativni koraci ka postupnom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400kV i 220kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banja Luci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Jablanici.

Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400kV i 220kV mreži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda.

– Napominjemo da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sustav BiH koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, s normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u Bosni i Hercegovini – navodi se u priopćenju NOS-a BiH./HMS/

- Advertisement -

3 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ZABRANJENA VERZIJA: Izgleda da su izbačeni dijelovi pjesme koji pozivaju na ustanak Hrvata u BIH. Prvi ih donosimo!

Tko je izvršio pritisak na Thompsona ne znamo, no mi smo upravo dobili izrezane dijelove pjesme koja je izišla...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -