Published On: Sub, srp 17th, 2021

Norveška obilježava 10. godišnjicu Breivikovog krvavog pohoda

NORVEŠKA će idući tjedan obilježiti desetu godišnjicu krvavih događaja u kojima je desni ekstremist Anders Behring Breivik ubio 77 ljudi, u najgorem nasilju u toj nordijskoj zemlji od Drugog svjetskog rata.

Breivik je 22. srpnja 2011. prvo detonirao bombu ispred ureda premijera u Oslu, ubivši osmero ljudi, nakon čega se uputio na otok Utoya, gdje je usmrtio 69 ljudi okupljenih u kampu za mlade Laburističke stranke.

“Stalno razmišljam o tome koliko su bili mladi”

U četvrtak će se održati ceremonija na oba mjesta – ispred bivšeg ureda premijera, koji je danas prazan zbog sporova kako ga obnoviti, a potom na otoku koji se nalazi nekoliko desetaka kilometara zapadno od norveške prijestolnice.

Ceremoniji će prisustvovati premijerka Erna Solberg, preživjeli i obitelji poginulih.

“Stalno razmišljam o tome koliko su bili mladi”, rekla je za agenciju Reuters preživjela 26-godišnja Astrid Hoem tijekom posjeta Utoyi.

“Imali su 16, 17, 18 godina. Tada je postojala tuga zbog gubitka prijatelja. Danas je to i tuga jer nismo saznali kakvi bi oni bili s 26, 27, 30 godina.”

Memorijalni i obrazovni centar

Utoya je postala memorijalni i obrazovni centar, a školska djeca mogu tijekom organiziranih izleta prespavati u drvenim kućicama izgrađenima nakon napada.

Anders Behring Breivik je dobio 21 godinu zatvora, a ta se kazna može produžiti na doživotnu ako će se on smatrati opasnim za društvo. Preživjeli su danas zabrinuti jer je on postao inspiracija za bijele supremaciste diljem svijeta.

U ožujku 2019. Brenton Tarrant na Novom Zelandu je ubio 51 osobu u dvije džamije, a u svom manifestu prije pohoda rekao je da je bio inspiriran Breivikom.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x