Published On: Thu, Mar 26th, 2020

Norveška izručila Italiji džihadističkog iračkog imama

FUNDAMENTALISTIČKI imam Mullah Krekar iz Iraka izručen je danas iz Norveške u Italiju, javlja BBC,

Mullah Krekar, kojem je pravo ime Najmaddin Faraj Ahmad, nalazi se na listama terorista UN-a i SAD-a. U srpnju 2019. godine sud u Italiji ga je osudio kao vođu džihadističke grupe. No njegovi odvjetnici tražili su odgodu izručenja zbog pandemije koronavirusa.

Norveška je godinama pokušavala izručiti Krekara, ali nije uspjela

63-godišnji irački svećenik došao je u Norvešku 1991. godine kao izbjeglica. Bio je osnivač islamističke grupe Ansar al-Islam, od koje se u međuvremenu distancirao.

Norveška ga je godinama pokušavala izručiti proglasivši ga 2007. prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. No prema norveškim zakonima, bilo ga je ilegalno izručiti u Irak jer bi tamo mogao biti osuđen na smrt.

Prošle godine sud u Italiji osudio je Krekara na 12 godina

No prošle godine sud u Italiji osudio ga je na 12 godina zbog toga što je vodio pokret Rawti, koji je bio povezan s Islamskom državom, te se smatralo da planiraju napade na zapadne zemlje. Krekar je ove optužbe nazvao “lažnima”.

Krekarov odvjetnik smatra da je potez Norveške sramotan

No danas je norveška ministrica pravosuđa Monia Maeland izjavila kako je izručen Italiji. Krekarov odvjetnik Brynjar Meiling izjavio je da norveške vlasti nisu njegovom klijentu dopustile ni da se oprosti od obitelji. A za razliku od svoje supruge i četvero djece, Krekar nema norveško državljanstvo.

Osim toga, Krekar se nalazi u posebno rizičnoj skupini za obolijevanje od koronavirusa, rekao je njegov odvjetnik, jer ima dijabetes i visok krvni tlak. Današnji dan nazvao je sramotom za Norvešku, prenosi Index.hr