Published On: Uto, stu 3rd, 2020

NOĆ TERORA Četvero mrtvih u Beču, policija upala u napadačev stan: ‘Bio je simpatizer ISIS-a!‘

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer održao je rano jutros konferenciju za medije nakon jučerašnjeg terorističkog napada u Beču. Ranije je policija priopćila da je ubijena najmanje jedna osoba, no prema novim informacijama, najmanje su tri osobe ubijene. Osim tri civila  – dvojice muškaraca i jedne žene, ubijen je i napadač, kojeg je upucala policija.

U bolnicu je prevezeno petnaest osoba, od kojih sedmero s teškim ozljedama. Šef bečke hitne pomoći Rainer Gottwald rekao je za javni servis ORF da je kod ozlijeđenih osoba riječ o prostrijelnim ranama te o jednoj ubodnoj.

Među ranjenima je i jedan policajac, koji je izvan životne opasnosti.

Nehammer je na konferenciji rekao da je policija uz pomoć eksploziva ušla u napadačev stan. Dodao je i da je napadač koji je jučer ubijen bio radikaliziran.

– Radikalizirana osoba je netko tko simpatizira ISIS, dodao je Nehammer.

image

Karl Nehammer

Joe Klamar/AFP

Bio je naoružan jurišnom puškom i imao je lažan pojas s eksplozivom. Očito je želio izazvati paniku, dodao je Nehammer.

Austrijski ministar unutarnjih poslova je dodao da je napad u Beču bio ‘napad na austrijske vrijednosti i potpuno beskorisni pokušaj oslabljivanja i podjele demokratskog društva’.

– Ne toleriramo ovo nikome, ni na koji način. Jučer se dogodio napad najmanje jednog islamističkog terorista. To je situacija koju u Austriji nismo imali desetljećima, dodao je ministar.

Policija pretpostavlja da je napadača bilo više, a jedan od njih je jučer ubijen.

Ubijeni terorist, ustanovljeno je, na sebi nije imao prsluk s eksplozivnom napravom kao što se sumnjalo.

Osim policajaca, situaciju u središtu grada trenutačno osigurava 150 pripadnika specijalne jedinice Austrijske vojske.

Frank Ruf, generalni direktor bečke policije za javnu sigurnost rekao je da policija pregledava tisuće videozapisa koje su poslali građani.

– Policiji je poslano više od 20.000 videozapisa. Hvala ljudima u Austriji koji su nam dali ove dokaze, rekao je Ruf i dodao kako je istražni tim od 35 članova do sada pregledao oko 20 posto tih videozapisa.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer pozvao je na konferenciji za novinare građane Beča da u utorak ostanu kod kuće te da izbjegavaju središte grada, a škole će zbog aktualne opasnosti od terorista također ostati zatvorene.

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig je rekao da nije poznato koliko je bilo počinitelja napada.

“Mjesta na kojima su izvršeni napadi na prolaznike relativno su blizu pa je moguće da se radi o samo dva počinitelja”, zaključio je bečki gradonačelnik.

TV postaja oe24 javlja, pozivajući se na jednu američku internetsku stranicu koja prati aktivnosti islamističkih grupacija, kako se na jednom od portala koje koriste islamisti pojavilo pismo u kojemu stoji da je teroristički napad u Beču “kazna Austriji za sudjelovanje u vojnim misijama u Iraku i Siriji”, piše Jutarnji.hr

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>