Published On: Sub, svi 18th, 2013

Noć protiv homofobije

Ekipa Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini iz Sarajeva, Banja Luke, Mostara i Ljubuškog, noćas (subota) je organizirala “guerilla gardening” akciju sadnjom sadnica breze na lokacijama kampusa Sveučilišta u Sarajevu, ispred Historijskog muzeja, kod Vatrogasnog doma, ispred bosanskog kulturnog središta, te na Trgu oslobođenja.
Poruka akcije je “kohabitacija”, kojom Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH šalje poruku podrške LGBT zajednici u Bosni i Hercegovini, njihovim pravima i slobodama, obilježavajući ovako simbolično Dan borbe protiv homofobije kao “Noć borbe protiv homofobije”, budući da je LGBT zajednica i dalje na marginama bh.. društva u sjeni dnevnopolitičkih problema.
“Akcijom smo željeli pokazati da je moguće povezati neposredno koristan aktivizam za zajednicu, kakav je sadnja drveća tamo gdje ih fali, te nenametljivom porukom ukazati na činjenicu da u bosanskohercegovačkom društvu žive svi ti neki” drugi “, koji se nalaze u sjeni iu čiju obranu trebaju stati svi građani kojima je do ravnopravnosti i tolerancije u ovom gradu, iu ovoj zemlji. “, rekao je jedan od aktivista Inicijative.
Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini obilježila je Dan borbe protiv homofobije, kroz organizaciju okruglih stolova, sa aktivistima, te s predstavnicima civilnog društva i međunarodne zajednice, projekcije dokumentarnih filmova te edukacijske radionice uz potporu Nizozemske ambasade. Također, YIHR-ovi aktivisti sudjelovali su i na radionici koju je danas istim povodom organizirao i Sarajevski otvoreni centar.