Published On: Čet, ruj 28th, 2017
#3rd | By Desk

Noć istraživača u Mostaru: Vodene rakete i potraga za blagom

Šestu godinu zaredom u Bosni i Hercegovini se obilježava najzabavnija noćna u znanosti i istraživačko grada, ovaj put pod sloganom „Kreiramo bolje sutra“.

U petak, 29. rujna, od 17.00 sati građani šest bosansko-hercegovačkih gradova – Mostar, Sarajevo, Banja Luka, Bijeljina, Goražde I Travnik – pridružit će se društvu od preko milijun radoznalih ljudi koji istovremeno slave znanost u više od 300 gradova širom Europe.

Tijekom manifestacije posjetitelji će imati priliku da nauče nešto novo, upoznaju znanstvenike i njihova dostignuća, pa čak i osvoje poneku nagradu, kroz zabavne eksperimente i natjecanja.

I ove godine će posjetiteljima biti predstavljeno mnoštvo raznolikih zabavno-informativnih sadržaja kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja, te znanstvenu zabavu, priopćeno je.

U Mostaru će ovu manifestaciju otvoriti Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović i direktorica Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru Valentina Mindoljević.

Posjetitelji Noći istraživača u svih šest gradova BiH će se moći družiti sa znanstvenicima, istraživati inovacije, znanstvena dostignuća i različite znanstvene projekte, čuti zanimljiva predavanja, te sudjelovati u eksperimentima.

Na Španjolskom trgu će biti izloženi i promotivni štandovi partnera projekta, te će se održavati natjecateljski dio za srednje škole. Uz prezentaciju vodenih raketa i potrage za blagom za najmlađe, ovogodišnji program nudi i niz interesantnih znanstvenih prezentacija, te izložbi koje će se održati u zgradi Gimnazije Mostar.

Realizaciju projekta u Mostaru su podržali: FMON, Grad Mostar, Univerzitet Džemal Bijedić, Fakultet za strojarstvo i računarstvo Sveučilišta u Mostaru, Fakultet Informacijskih Tehnologija –FIT, INTERA Tehnološki Park, Centar za tehničku kulturu Mostar, Sportska Akademija „Mali Most“, Rock škola Mostar, Fortuna Tours, Bingo, TDK Šahinpašić, Print Centar Green.

BLJESAK.info