Published On: Čet, pro 27th, 2018

Nobilo: Mir će se vratiti u Banju Luku jedino kad se nađe Davidov ubojica

Odvjetnik Anto Nobilo, koji je bio uključen u istragu smrti mladog Davida Dragičević, komentirao je na N1 televiziji prosvjede u Banjoj Luci i represiju policije nad građanima. Osvrnuo se i na aferu Radeljić i rekao da od nje neće biti ništa dok su god predsjednica i premijer solidarni.

Dok se Davidovo ubojstvo ne riješi problem će rasti i rasti, smatra Nobilo koji kaže da je prije dva mjeseca sve bilo blizu zaključenju istrage i pronalasku počinitelja.

“Početak je krenuo katastrofalno, bilo je očigledno da im se ne da rješavati taj slučaj, proglasili su ga preuranjeno nesretnim slučajem… Možemo reći da je vlast loše, nespretno, neprofesionalno reagirala. Nije se smjelo dogoditi da u devet mjeseci nisu otkrili što se dogodilo. To je problem funkcioniranja BiH kao države, to je veći problem, upravo to što policija nije razriješila ubojstvo, govori da vlast nije omiljena u narodu, da ima dosta problema u funkcioniranju države tako da se slučaj lako odvukao u političke vode”, rekao je Nobilo.

Smatra da je vlasti u interesu da se pronađe počinitelj jer je to najbolji način da se vrati mir u Banja Luku, a da političarima koji su se uključili u prosvjede nije cilj rješavanje ubojstva nego ‘razmontirati’ Milorada Dodika.

Nobilo kaže da su za vrijeme dok je on bio uključen u istragu utvrdili vrijeme smrti, mjesto, način smrti i osobe koje su s Davidom bile u kontaktu neposredno prije i za vrijeme smrti.

“Vrlo je malo trebalo da se rasvijetli do kraja, a to je problem funkcioniranja te države”, smatra Nobilo.

Kaže da su se prosvjedi odvijali u dvije faze – u početku je “Pravda za Davida” bila građanski pokret, ali se oko izbora infiltrirala politika. Ipak, ističe da je vlast ta koja mora riješiti slučaj i da je sve preraslo u prosvjed protiv funkcioniranja države.

Dodaje da se u BiH probijaju nacionalni torovi te da je dobro da je Komšić izabran u Predsjedništvo jer u nacionalnim torovima političari drže ljude u strahu kako bi mogli njima upravljati.

“Možda su ovi prosvjedi početak urušenja BiH u nekom modernom europskom smislu i priznavanja ljudskih prava van nacionalnosti”, misli Nobilo.

Osvrnuo se i na aferu s Matom Radeljićem

Ako je istina ono što je Radeljić rekao, SOA je prekoračila ovlasti. Iako ističe da Radeljić nije poznat po istinoljubivosti, Nobilo kaže da je sklon vjerovati da je govorio istinu.

“Svi su se fokusirali da Grabar Kitarović nije dala otkaz preko SOA-e, to je moguće… Međutim, to mi nije toliko sporno, svi su to demantirali, treba pogledati bit. Što je rekao Radeljić da mu je čovjek iz SOA-e rekao da će spriječiti negativno djelovanje prema predsjednici. Ona ulazi u izbornu kampanju. U izbornoj kampanji je ona građanka, ja to čitam da se radilo o neformalnoj prijetnji da se ne iznosi prljavi veš, bilo politički, bilo osobni, što bi moglo naštetiti u kampanji. Da se radi o neprimjerenim djelovanjima pokazuje mjesto gdje su se našli”, rekao je Nobilo.

Podsjetio je da je predsjednica smijenila čelnika SOA-e Dragana Lozančića pod nerazjašnjenim okolnostima, a da se spekuliralo kako je razlog činjenica da je predsjednica bila na večeri sa Zdravkom Mamićem. Taj slučaj po Nobilu dokazuje kontinuitet predsjedničine zloupotrebe SOA-e.

 Usporedio je aferu Radeljić i aferu SMS.

“Kod Radeljića je došlo do pospremanja u Uredu predsjednice kako bi se približila Plenkoviću. Zato se ništa neće dogoditi jer ta dva brda kontroliraju SOA-u i Sabor. Zato se to posprema pod tepih, idealno je jer je došlo blagdansko vrijeme… U aferi SMS su drugi politički ciljevi. Može se eliminirati predstavnike tvrde desnice iz HDZ-a, to odgovara Vladi i zato se kaže da se ide do kraja. Neće ići do kraja”, misli Nobilo i kaže da će se s istragom ići dok se ne eliminira Milijan Brkić.

“Ako bi se išlo dalje, onda bi se pitalo zašto je Varga radio za HDZ i kako je plaćen te je li bilo crnih fondova”, pojašnjava odvjetnik.

“Poveznica je paraobavještajno podzemlje koje su podigli Karamarko i Brkić, a prilijepilo se uz ekstremnu desnicu. Jednim dijelom u HDZ-u, a značajno su se prilijepili i predsjednici. Sad se taj sustav razmontira jer šteti Hrvatskoj i Vladi”, rekao je Nobilo dodavši da neće biti ništa od sjednica nadležnih saborskih odbora: “Nula će biti dosezi saborskih odbora, dok god su solidarni predsjednica i premijer. Nemamo mi taj stupanj demokracije da bi građani bili osjetljivi na zloupotrebu ovlasti. Da smo u nekoj drugoj zemlji, predsjednica bi dala ostavku ili bi bio pokrenut postupak impeachmenta”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare