Published On: Čet, pro 27th, 2018

NOBILO: Mir će se vratiti u Banju Luku jedino kad se nađe Davidov ubojica

Odvjetnik Anto Nobilo, koji je bio uključen u istragu smrti mladog Davida Dragičević, komentirao je u Novom danu N1 televizije prosvjede u Banjoj Luci i represiju policije nad građanima. Osvrnuo se i na aferu Radeljić i rekao da od nje neće biti ništa dok su god predsjednica i premijer solidarni.

Dok se Davidovo ubojstvo ne riješi problem će rasti i rasti, smatra Nobilo koji kaže da je prije dva mjeseca sve bilo blizu zaključenju istrage i pronalasku počinitelja.

“Početak je krenuo katastrofalno, bilo je očigledno da im se ne da rješavati taj slučaj, proglasili su ga preuranjeno nesretnim slučajem… Možemo reći da je vlast loše, nespretno, neprofesionalno reagirala. Nije se smjelo dogoditi da u devet mjeseci nisu otkrili što se dogodilo. To je problem funkcioniranja BiH kao države, to je veći problem, upravo to što policija nije razriješila ubojstvo, govori da vlast nije omiljena u narodu, da ima dosta problema u funkcioniranju države tako da se slučaj lako odvukao u političke vode”, rekao je Nobilo.

Smatra da je vlasti u interesu da se pronađe počinitelj jer je to najbolji način da se vrati mir u Banja Luku, a da političarima koji su se uključili u prosvjede nije cilj rješavanje ubojstva nego ‘razmontirati’ Milorada Dodika.

Nobilo kaže da su za vrijeme dok je on bio uključen u istragu utvrdili vrijeme smrti, mjesto, način smrti i osobe koje su s Davidom bile u kontaktu neposredno prije i za vrijeme smrti.

“Vrlo je malo trebalo da se rasvijetli do kraja, a to je problem funkcioniranja te države”, smatra Nobilo.

Kaže da su se prosvjedi odvijali u dvije faze – u početku je “Pravda za Davida” bila građanski pokret, ali se oko izbora infiltrirala politika. Ipak, ističe da je vlast ta koja mora riješiti slučaj i da je sve preraslo u prosvjed protiv funkcioniranja države.

Dodaje da se u BiH probijaju nacionalni torovi te da je dobro da je Komšić izabran u Predsjedništvo jer u nacionalnim torovima političari drže ljude u strahu kako bi mogli njima upravljati.

“Možda su ovi prosvjedi početak urušenja BiH u nekom modernom europskom smislu i priznavanja ljudskih prava van nacionalnosti”, misli Nobilo./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare