Published On: Pet, svi 20th, 2022

NOBILO: HDZ je reagirao kao kad je ugrožen

Kako sam se, radeći uobičajeni odvjetnički posao, našao u središtu političkog uragana koji je u medijski prostor izbacio na površinu sve najgore nataloženo unutar hrvatskog društva i zašto je to bilo odlično i neponovljivo iskustvo?

Priča je jednostavna.

Imam klijenta koji je u zatvoru (Josipa Perkovića) te njegova suokrivljenika (Zdravka Mustača) kojem sam u ranoj fazi izručenja bio odvjetnik, a kasnije zbog procesno-pravnih razloga to više nisam mogao biti.

Obojica klijenata su starije osobe (77 i 80 godina) sa svojim bolestima. Država se teško ogriješila prema njima kad ih je, suprotno zakonu, izručila Njemačkoj.

Zbog neusklađenosti njemačkog i hrvatskog pravnog sustava, umjesto 15 godina kazne – a moguće i manje uz uvjetni otpust, to jest 7,5 godina u Njemačkoj, a i u Hrvatskoj, da im je suđeno u istoj državi u kojoj izdržavaju kaznu – kod prevođenja njemačke presude u naš pravni sustav dobivaju 40 godina i 30 godina zatvora. Pravnih mehanizama za ispravak te očite nepravde – nema.

S druge strane, obojica su kao pripadnici sigurnosnog sustava i brigadiri HV-a dala značajan doprinos obrani RH, pa i samom osamostaljenju RH od Jugoslavije, što im nije u Njemačkoj uzeto kao olakotna okolnost.

Svjestan toga da predsjednik Milanović u svom mandatu nikoga nije pomilovao, uočavam da on ima izrazito poštovanje prema hrvatskim braniteljima, pogotovo prema generalima – ratnicima tipa Ante Gotovine.

U kombinaciji svih tih činjenica, uz uobičajeni zahtjev za pomilovanje koji potpisuju članovi obitelji osuđenika, odlučujem da se uz molbe napiše i pismo predsjedniku Milanoviću koje će, uz pomoć jednog generala s kojim održavam prijateljske odnose, potpisati istaknuti generali koji su blisko surađivali s Josipom Perkovićem u doba kada je MORH brojio svega 16 zaposlenika.

Dakle, sasvim uobičajen odvjetnički posao, uz analizu predsjednikovih stavova i malo kreativne odvjetničke kombinatorike. Ništa posebno. Od ideje do realizacije, sve obavljeno u pet dana. Bilo bi i ranije da nismo čekali da Ante Gotovina dođe u Zagreb.

Naravno da sam znao da to i nije baš rutinsko pomilovanje. Zato sve objavljujem u RTL-ovu Dnevniku kod vrlo popularnog novinara Andrije Jarka, i samog branitelja, dobro uvezanog u veteranske krugove. Priznajem, mjesto i sugovornik nisu slučajno odabrani. Ali vrijeme jest.

Dok su mnogi samozvani analitičari „pametovali“ kako sam namjerno izabrao Veliki petak, kršćanski praznik opraštanja, istina je, kao i obično, jednostavnija i banalnija. Htio sam da ja sam, na svoj način, lansiram medijsku priču o pomilovanju u utorak, nakon blagdana. Kako se na Veliki četvrtak informacija probila do novinarke Ivanke Toma, promijenio sam plan i sve obznanio na Veliki petak.

A onda je, nakon relativnog zatišja za vikend, krenulo. Najprije su na javnu scenu kroz vremensku crvotočinu izašli razni, srećom za RH zaboravljeni likovi iz 90-ih, a nakon njih je i HDZ u bitku poslao ministra Medveda, a onda i premjera Plenkovića. Interesantno je da je premijer prvog radnog dana nakon uskrsnih blagdana istupio razumno i umjereno. Rekao je da je HDZ protiv, ali da je pomilovanje u nadležnosti predsjednika Milanovića i tu je stao. Međutim, narednog dana u Saboru premijer je bitno radikalizirao svoje stavove, optuživši bez ijednog dokaza predsjednika Milanovića da stoji iza svega.

Vrlo teško je prepričati što je sve rečeno od mnogih u javnom prostoru. Većinom je bilo vrlo nesuvislo, činjenično pogrešno, pravno potpuno nepismeno i državnički glupo. To se jednostavno ne da prepričati, ali svi smo to gledali i čitali. Mogu samo konstatirati da se radilo o žestokom političkom obračunu dvaju brda, žestokom obračunu HDZ-a s temeljnim Tuđmanovim nasljeđem u vidu okupljanja svih u obrani RH, obračunom desnice i istaknutih generala i rušenju važnosti i legendi Domovinskog rata.

Kao što je brzo nastala, ta se politička oluja faktički ispuhala kroz tri, četiri intenzivna dana i još toliko dana zaostalih polemika, pokazavši da pomilovanje dvojice 77 i 80-godišnjaka faktički nije važna nacionalna tema. Međutim, ta kratkotrajna, ali žestoka oluja razotkrila je neke bitne političke situacije u hrvatskom društvu.

Društveno gledano, daleko je važnije od pomilovanja dvojice građana naći odgovor zašto su HDZ i desniji od HDZ-a tako burno reagirali. Tako se reagira kada si ugrožen. Prve dvije teze s kojima je izašao HDZ na čelu s ministrom Medvedom i premjerom Plenkovićem, bile su: pismo generala dijeli branitelje, to ne smijemo dopustiti; radi se o orkestriranoj kampanji koju je organizirao premjer Milanović.

Te teze onda više-manje svi ponavljaju u javnom prostoru.

Moram iskreno priznati da tezu o dijeljenju branitelja isprva nisam mogao shvatiti. Isto tako nisam mogao shvatiti na temelju kojih činjenica zaključuju da je to „široko orkestrirana kampanja“ na čelu s predsjednikom Milanovićem. Zašto je on organizator, a ne ja? Malo je to povrijedilo i moj profesionalni ego.

Radi se o individualnom aktu, o konkretnom zahtjevu za pomilovanje. Zašto građani koji su usput i generali i branitelji ne bi mogli imati različita mišljenja o konkretnoj potrebi pomilovanja, kao što mogu imati različita mišljenja o npr. uvozu radne snage, uvođenju eura i slično. Što je tu loše?

Kada sam se zapitao što bi bilo suprotno podjeli među braniteljima koju lansira HDZ, morao sam zaključiti da vrh HDZ-a od branitelja traži jednoumlje. Tada mi postaje sve jasno. Na opisanu reakciju HDZ-a ne treba gledati kroz pravni, već kroz politički um. Kad promijeniš kut gledanja, sve postaje jasno.

HDZ smatra da je braniteljska populacija – a pogotovo generali, i to top generali koji su potpisali pismo – njihov teritorij, njihova izborna baza koju oni već 30 godina smatraju da kontroliraju. Medvedova najvažnija uloga i dužnost je držati kontakt s braniteljskom populacijom i u političkom smislu je kontrolirati. Njih ima, zaslugom i Medveda, oko 500.000. Tu su i njihove obitelji, to je ozbiljna izborna baza. Došlo je do iznenađenja u HDZ-u kad su vidjeli da su lideri te „njihove“ populacije, koja kako oni smatraju ekskluzivno pripada HDZ-u, potpisali generalsko pismo, a da oni o tome ništa ne znaju.

To je za njih bio šok. Tako, naprimjer, potpredsjednik Vlade Medved, zadužen za koordinaciju tajnih službi, direktno prijeti istragama o tome kako je došlo do toga da su generali potpisali pismo kao da se radi o ugrozi nacionalne sigurnosti. Neprimjereno za demokratsko društvo. Oni znaju da ja nemam kontakte s generalima, da se ne bavim politikom. Njihovo jedino objašnjenje, a u strahu su velike oči, bilo je da je predsjednik kao faktički djelatni lider opozicije utrčao u izbornu bazu HDZ-a i organizirao potpisivanje generalskog pisma u svrhu pomilovanja. Ako je to sad napravio, može to ponoviti i na izborima, a gdje je onda HDZ? Zato kreće akcija pritiska na pojedine generale, medijsko blaćenje potpisnika pisma i slično. Tu je nastala panika, a to nema bitne veze s pomilovanjem, već s čistom političkom borbom.

Druga HDZ-ova trauma je dublja i povijesno dalekosežnija. HDZ se već 30 godina trudi izgraditi novi identitet nacije i države, i to po svojoj slici i prilici. Kao i svi politički projekti umjetnog stvaranja identiteta nacije, radi se o mitu, a ne povijesnim činjenicama, ali ako se mit prihvati od građana, on proizvodi željene posljedice, i to bez obzira na to bazira li se na istini ili ne.

Osnovni narativ je sljedeći: Republika Hrvatska je stvorena u Domovinskom ratu (netočno). Stvorio ju je HDZ pod vodstvom Franje Tuđmana (netočno). Oni nisu samo stvorili, već su i obranili Hrvatsku (netočno, premda je točno da je Franjo Tuđman imao vodeću, a HDZ važnu ulogu, ali oni nisu bili jedini. Sve strukture društva bile su na istoj strani).

Posljedično, kad nešto stvoriš i obraniš, onda si ti nešto kao vlasnik toga što si stvorio ili obranio. Ako možda ne baš vlasnik, onda svakako posjednik i imaš veća prava od onih koji u tome nisu sudjelovali i koji nisu u HDZ-u.

U tom hrvatskom mitu nema mjesta za one koji nisu HDZ ili nisu “za dom spremni”.

Jedan primjer.

Postoji TV kamerom zabilježena scena koja bi u svakom nacionalističkom mitu bila foršpan hrvatsko-srpskog ratovanja, a pogotovo proslave Oluje.

Banija, kolovoz 1995. godine. Akcija Oluja. General HV-a Petar Stipetić stoji pored vojnog džipa. Strojevim korakom približava mu se pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunaškog korpusa srpskih pobunjenika, njih 5000, vojnički pozdravlja i objavljuje: “Gospodine generale, pukovnik Čedo Bulat predaje vam 21. kordunski korpus i čestita HV-u na pobjedi!”

Nakon toga pukovnik i potpisuje bezuvjetnu kapitulaciju. General HV-a Stipetić, u maniri oficira-džentlmena, striktno u skladu sa Ženevskim konvencijama, nalaže polaganje oružja uz dopuštenje srpskim oficirima da zadrže svoje pištolje (pitanje časti). Srpski korpus bez oružja, organizirano, bez ikakva pretrpljena nasilja odlazi s teritorija RH.

Postoji li veličanstvenija pobjeda hrvatskog oružja nad srpskim oružjem? Ne postoji, ali u povijesnom mitu nastanka i obrane Hrvatske za generala Stipetića nema mjesta. General Petar Stipetić nije iz HDZ-a, a nije ni “za dom spreman”. Zato se po generalu Stipetiću ne imenuju ulice, trgovi ili škole (izuzetak u Ogulinu). Ne uklapa se u HDZ-ov mit.

Slika druga.

Prva akcija KOS-ove agenturne mreže bilo je organiziranje atentata na Josipa Perkovića. U JNA uvježbani snajperist dolazi u Zagreb, zauzima poziciju, prima dojavu i čeka da naiđe vozilo s Josipom Perkovićem. U zadnjem trenutku u Perkovićevu BMW-u uočava člana obitelji, a ne Josipa Perkovića te odustaje od pucanja. Ubrzo nakon toga uhićujemo gotovo cijelu grupu Labrador i otkrivamo skladišta oružja po Zagrebu namijenjena terorističkom djelovanju. Dakle, JNA i KOS nisu prvo planirali atentat na Tuđmana ili čelnike HDZ-a, već na Perkovića. U tom momentu, dok je JNA još u RH, njega su ocijenili kao potencijalno najveću prijetnju te čak i odstupili od načela da se pripadnici tajnih službi međusobno ne ubijaju. Razlog je i taj što je, po ocijeni Beograda, Josip Perković izdao Službu, prešao na stranu “Tuđmanovih ustaša” i sa sobom poveo cijelu Službu državne sigurnosti. Toliko o “udbašima” i “udbašima”. Ali tu i slične informacije nećete nigdje moći pročitati. To ruši nacionalni mit. Ja to znam iz prve ruke jer sam kao tužilac u ime tužilaštva vodio istragu protiv terorističko – špijunske skupine Labrador.

I onda vrlo istaknuti generali, pa i nacionalna legenda među njima, potpisuju apel i svjedoče o značajnoj ulozi brigadira Perkovića i Mustača u obrani RH. Na užas nacionalista radi se o “udbašima”, “komunjarama”, “Jugoslavenima”. Kakav šok! Kakav udar na temelje HDZ-ova nacionalnog mita.

Zato HDZ, sam i uz pomoć nekih čelnika udruga građana proizašlih iz Domovinskog rata, tako histerično reagira. Temelji HDZ-ove fikcije hrvatskog društva su ugroženi.

Dakle, cijela ta neprimjerena reakcija najmanje ima veze s činom pomilovanja dvojice zatvorenika treće životne dobi. Ovom akcijom nehotično su prodrmani temelji lažnog mita o stvaranju i obrani države i nacije, lažnog “prava” na državu i njene resurse. To ima duboke veze sa stanjem u društvu u kojemu određene strukture političara – u pravilu HDZ-ovci, ali na lokalnoj razini i članovi drugih političkih opcija koji su istinski prigrlili klijentistički kapitalizam – smatraju da državni i nacionalni resursi njima pripadaju. Sve to govori o državi kojom se upravlja po principu partijske države, koja je zarobljena kapilarnom korupcijom i lažnim mitovima i koja nema snage iskoračiti u zonu slobodnog i prosperitetnog društva te izgraditi nezavisne institucije države i društva.

guest
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Kako sam se, radeći uobičajeni odvjetnički posao..”
Bilo je vremena kada si radio i neuobičajeni tužilački posao Nobilo. Nismo zaboravili montirani polit proces kardinalu Stepincu, nakon koga je isti čovjek preminuo, po mnogim parametrima-posljedicom trovanja.

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

E hebote Stepinac više..natrprirodno biće.. smrdi kao i ti i ja kao pas mačka ker,…ako se ne okupa..vi hrvati i srbi inače kršćansko hrišćanski svijet zacas upadne u sbijet mržnje

New Turac
New Turac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

ti ces riknuti od mrznje vehabijo

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Sapun pa parfem smrdljivko.

Anonimac.
Anonimac.
1 mjesec prije

Jedan od odvratnijih likova i gdje je god on ,tu posla nisu čista .
Čak ga se sjećam da je govorio i protiv hrvata iz BIH u jednom interviju.
Uglavnom podmukao i lukav lik.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac.
1 mjesec prije

reklamira ga ispodskok…

Anonimac.
Anonimac.
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Možda bi se ova dvojica davno pomilovali ,da ih brani netko drugi umjesto ovog iritatnog lika nobila .
Prvo neka promjenu ,odvjetnika za početak.
Koga je god branio ,dobio je maksimalnu kaznu .
Teška lopina.

File
File
1 mjesec prije

Ovome gadu se treba stati u kraj

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

reklamira ga ispodskok…
bravo ispodskok hr domoljubi,
dajte nam još antihrvata!!!
vi to radite najboooljeee,…

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Ma ti si ogranicena SKUTORSKA ćuskija ili budak…od tebe ograničenog umno kako je dobar fachi,,sta tako bi bio dobar komu,,nista..DUDEK Joza BRAVAR blebeto da su komunisti stvarali jugu vi blebecete da je njofra i hdz stvorio hrvatsku…samo rszlika u boji…DOBAR NOBILO

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
1 mjesec prije

Zaboravio sam vam reći nekad ću se javljati kao Đikan bio sam soroš sad sam ujko maček a inače sam hercegovački musliman koji želi mir s komšijama a nekad poludim jbg.

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
1 mjesec prije

Sve si ti to bio ali nisi dostigao sjenku…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
1 mjesec prije

Jesi ti bosanac iz hercegovine kojim jezikom govoriš to mi nejasno kod hrrcegovaćki muslimana bez uvrede molim poslje rata livno posta hercegovina a mostar ljepi bosanski grad orućrević veli.

Danilo V
Danilo V
1 mjesec prije

Takp je kad nemas svoj identitet nacionalni..
Onda vodis “Dupelizačku”politiku..za Dojcenazzischveinen conto..

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
1 mjesec prije

Poselamila pardon posramila te tvoja Srbija 6.04.1941 do 20.10.1944 …Nediceva sa pohvalom Judenfrei

Nije Jozo
Nije Jozo
1 mjesec prije

Nobilo koji je ovo Đikan yugonostalgičar i sajtorina. Uća Kenjac!!!

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Nije Jozo
1 mjesec prije

Ne rise da ti nije bilo jugoslavije ne bi bilo ni RVACKE

Nije Jozo
Nije Jozo
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Da šugoslavije nikad nije bilo to bi bilo naj bolje.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Nije Jozo
1 mjesec prije

Takvima je svaka država ćaća i mater etoga heroj nije uhapsio tuđmana da je ćovjeg poživio uhapsio bi ga hag pogađate ćijom zaslugom ima i dvojica.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Volio bi da su nevini a da ipak ostanu u zatvoru puno su nevini zatvorili u gorim uvjetima pa nek vide kako je to nemojte i tuć nedirajte im ni kazne ni zasluge i jedno i drugo su valjda zaslužili.

New Turac
New Turac
1 mjesec prije

zasto prenosite udbasa?

Kvico
Kvico
1 mjesec prije

Ja sam osobno za pomilovanje navedenih ali uz uslov da se javno ispricaju zrtvama i njihovim obiteljima i javno izraze pokajanje.Ipak su pomogli u obrani zemlje (ne u osamostaljenju kako docira bivsi drzavni tuzilac).Ali za povratit je ovaj test(namjerno test) od covika koji nikog nije uspio odbraniti ali optuzit je itekako.Medju tih 500 000 branitelja pisac zasigurno nije bio.”Za dom spremni” je jedan od najljepsih pozdrava ali ga na zalost fasisticke sluge uprljase a Hrvati koriste “Pozdrav Domovini” koji je itekako domoljuban ali Nobilce vidi i danasnju drzavu,ko da je sarajevski ili beogradski glasnogovornik,ko fasisticku tvorevinu.General Bobetko je partizanski general,ko i Tudjman,i ne znam da neke institucije,skole ili sta drugo nosi ime po njemu ali bi ga Nobilce rado vidio na optuzenickoj klupi jer je krvavo odbranio jug i Hrvacke i BiH.Nobilo ti puno bolje radis optuzbe,narocito u totalitarnim sistemima,nego odbrane i zapamti da si i ti kao njihov odvjetnik bar 50% pridonio negativnom stavu o pomilovanju.To je triba podnit neki cestit odvjetnik a ne ti.Pa Blaskic ti je dobio 45 godina dok si ga ti branio i tako bi i ostalo da sposobni nisu uzeli stvar u svoje ruke.

Anonimac.
Anonimac.
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
1 mjesec prije

Svaka čast na komentaru.👍

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
1 mjesec prije

Pa Blaskic ti je dobio 45 godina dok si ga ti branio i tako bi i ostalo da sposobni nisu uzeli stvar u svoje ruke.”

Živa istina. A lik se namazijo do krova iz proračuna Rh i HRHB.