Published On: Pet, svi 7th, 2021

Nobelovac Peter Handke doputovao u Republiku Srpsku

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik, Peter Handke doputovao je u Republiku Srpsku, gdje ga očekuje Velika nagrada Ivo Andrić.

Handkea, su u Banjaluci ugostili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, srpski reditelj Emir Kusturica i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin, javlja RTRS.

Predsjednica Republike Srpske uručit će Handkeu, intelektualcu, književniku, humanisti, nositelju kulture mira i suradnje, dobitniku Nobelove nagrade za književnost, Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa s Republikom Srpskom.

Nakon boravka u Banjaluci, Handke će zajedno s Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad gdje će mu u Andrićevom institutu biti uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”.

Nakon uručenja nagrade, bit će upriličen okruglo stol na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju djela Petera Handkea govoriti redatelj Emir Kusturica, eminentni akademici i književnici.

Handke je dobitnik “Velike nagrade Ivo Andrić” Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tijekom 2020. godine “Drugi mač – Majska povijest”.

Ova nagrade se uručuje na Svetog Savu u Andrićgradu, ali je ove godine odgođeno zbog epidemiološke situacije.

Veliki austrijski pisac, vanjski član Srpske akademije znanosti i umetnosti /SANU/, nobelovac Peter Handke rođen je 6. prosinca 1942. godine.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2019. godine.

Njegova najpoznatija djela su: “Golmanov strah od penala”, “Kratko pismo za dugo rastajanje”, “Ljevoruka žena”, dramski komad “Kaspar”, zbirka poezije “Unutarnji svijet vanjskog svijeta unutarnjeg svijeta”.

Knjiga “Spori povratak kući”, “Ponavljanje”, “Јoš jedanput za Tukidida”, “Zimsko putovanje do rijeka Dunava, Save, Drine i Morave” ili “Pravda za Srbiju”, “Moravska noć”, “Veliki pad”…

Handke je 1. studenog 2012. godine izabran za vanjskog člana SANU. Povelja o članstvu uručena mu je 9. travnja 2013. godine./HMS/