Published On: Fri, Oct 10th, 2014

NOBEL ZA MIR IDE U INDIJU I PAKISTAN Neustrašiva Malala najmlađa je dobitnica te nagrade

NOBEL ZA MIR IDE U INDIJU I PAKISTAN Neustrašiva Malala najmlađa je dobitnica te nagrade

 OSLO – Ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dobilo je dvoje ljudi – Pakistanka  i
 
 
 
 
 
Indijac Kailash Satyarthi. Malala je postala ikona prava na obrazovanje djece nakon što su je Talibani pokušali ubiti jer nije htjela prestati ići u školu. Prije pet godina pokrenula je blog na BBC-ovim stranicama u kojem je pisala o svojem životu pod talibanskom okupacijom.
Talibani su 2012. zaustavili njen školski autobus, tražili je po imenu, a potom ispalili tri metka u nju, od kojih ju je jedan pogodio u glavu. Malala je hitno prevezena u Ujedinjeno Kraljevstvo gdje je prošla dug i težak oporavak od potencijalno smrtonosnog ranjavanja. Nakon napada na nju, postala je svjetska ikona borbe za pravo na obrazovanje djece, a u 2013. godini održala je moćan govor u Ujedinjenim narodima u kojem je pozvala na osiguravanje pristupa obrazovanju djeci iz cijelog svijeta.
Satyarthi je istaknuti indijski borac za prava djece, koji je od 1990-ih izrazito aktivan u pokretu protiv zapošljavanja dječje radne snage. Njegova organizacija, Bachpan Bachao Andolan uspješno je oslobodila više od 80.000 djece od raznih oblika sužanjstva i pomogla u njihovoj reintegraciji, rehabilitaciji i obrazovanju.
Malala Yousafzai najmlađa je dobitnica u povijesti dodjele Nobelove nagrade za mir.