Published On: Pon, lis 7th, 2019

NK Široki Brijeg zatražio javnu ispriku od FK Sarajevo zbog iznošenja neistinitih navoda

Nogometni klub Široki Brijeg uputio je FK Sarajevo demanti na dopis FK Sarajevo NS BiH, FARE NET, UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body, Ministarstvu civilnih poslova i Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH od 4. listopada 2019., objavljen na službenoj web stranici FK Sarajevo kao i na pojedinim sarajevskim internetskim portalima, sa zahtjevom za objavom ispravke objavljenih informacija i isprike Nogometnom klubu Široki Brijeg.

Ovim zahtjevom, Nogometni klub Široki Brijeg, na temelju odredbi članka 8. Zakona o zaštiti od klevete Federacije BiH, zahtijeva od FK Sarajevo da o svom trošku, a najdalje u roku od pet dana od dana prijema ovog zahtjeva, javno objavi ispravku i opoziv netočno iznesenih činjenica i navoda protiv Nogometnog kluba Široki Brijeg, kao i da, o svom trošku, javno objavi ispriku Nogometnom klubu Široki Brijeg, a koju je FK Sarajevo izazvalo iznošenjem i objavljivanjem neistinitih činjenica i navoda, čime je vrlo grubo povrijeđen ugled našega sportskog kolektiva te mu nanesena velika šteta.

U dopisu FK Sarajeva spominju se brojni neistiniti navodi, među ostalim, i oni o tomu kako su „…svi klubovi koji nisu s predznakom hrvatski suočeni (u Širokom Brijegu) sa strahom igranja utakmica i otvorenim iskazivanjem mržnje po nacionalnom i etničkom nivo…“, kako je „…’U tamnici tvoji su vojnici’ pjesma i fašistički slogan koji veliča fašističku prošlost zemlje i samim time usmjeren je protiv svih etničkih i nacionalnih skupina i bilo koga tko ima veze s Bosancima, Srbima i drugim nacionalnim skupinama na našim prostorima…“, pa do toga kako „…zastava Herceg-Bosne označava da regija Hercegovine pripada Hrvatima i protiv činjenice da je to dio BiH…“, „… skandiranja nacionalne i etničke diskriminacije u videu ‘Ubij balije’…“ i zaključka kako je „… prošlo deset godina od kada je naš navijač ubijen baš iz razloga iskazivanja mržnje i diskriminacije (u Širokom Brijegu)…“.

U opširnom obrazloženju o neistinitosti iznesenih navoda od strane FK Sarajevo, Nogometni klub Široki Brijeg u Zahtjevu za objavom ispravke objavljenih informacija i isprikom NK Široki Brijeg, ističe više primjera i pokazatelja, između ostalih i onaj o tome kako „…u NK Široki Brijeg trenutačno igraju igrači različitih vjeroispovijesti, koji dolaze iz četiri različite države…a najbolji strijelac i, vjerojatno, igrač, koji je ikada igrao za NK Široki Brijeg nije niti Hrvat, niti katolik, niti bijelac, što dovoljno govori o apsurdnosti o apsurdnosti i neistinitosti iznesenih navoda u vašem (FK Sarajevo) dopisu…“. Također, ističu se i svježi primjeri sportske atmosfere i pozdravljanja na Pecari FK Tuzla City i Voje Ubiparipa, kao i FC Kairata iz Azerbajdžana te prijateljske utakmice s FK Velež.

U obrazloženju se, nadalje, kao činjenica o neistinitosti navoda FK Sarajevo o našoj mržnji Bosne i Hercegovine ističe kako se „…ljubav i poštovanje prema nekoj državi u kojoj se nalaziš najbolje dokazuju prema ispunjavanju svojih poreznih obveza prema njoj, u čemu je NK Široki Brijeg uvjerljivo najkonzistentniji nogometni klub u BiH…“.

Također, „ne postoji pjesma ‘U tamnici tvoji su vojnici’, nego je to samo stih iz pjesme ‘Kletva kralja Zvonimira’… koji je vladao od 1075. do 1089. pa samim time nema nikakva dodira s fašizmom koji je nastao oko 850 godina kasnije, niti može biti usmjerena prema Bosancima ili Srbima…“… Zastava koju FK Sarajevo u svom dopisu imenuje kao zastavu Herceg-Bosne službena je zastava Zapadnohercegovačke županije „pa je samim time apsurdna teza da se isticanje službene zastave teritorijalne jedinice iz BiH protivi činjenici da je to BiH!?“. U određenim situacijama bilo je, od nekih pojedinaca, ali nipošto organizirano, povika u kojima se spominjala riječ „balije“, od čega se NK Široki Brijeg ogradio i u ranijim priopćenjima za javnost, a ograđuje se i sada i „…osuđuje takvu vrstu uzvika, kao i bilo koji drugi vid ponašanja zbog kojeg bi se neki gledatelj ili igrač osjetio povrijeđenim po osnovu vjerske ili bilom koje druge pripadnosti…“.

Na kraju, NK Široki Brijeg napominje da je „vaš (FK Sarajevo) navijač poginuo izvan stadiona NK Široki Brijeg…“ te da isticanje činjenice FK Sarajevo kako još uvijek nije utvrđeno tko je to učinio, „…odnosno aludiranje da isto ima ikakvu vezu s navodnom mržnjom i diskriminacijom počinjenom od NK Širioki Brijeg izrazito je zlonamjerno s vaše strane i nanosi veliku štetu ugledu našeg kluba, bez ikakvog dokaza, ili pravnog osnova u tom smjeru…“, navodi se u priopćenju.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare