Ovaj portal, u tekstu pod naslovom “Umirovljenički rajevi: 10 najboljih mjesta za zlatnu mirovinu”, navodi da oko 242.000 njemačkih umirovljenika živi u inozemstvu, te da tim tekstom žele pomoći Njemcima da donesu lakše odluke o tome gdje će provesti treći život.

Odabrali su 10 najboljih gradova za život njemačkih umirovljenika među čak 574, koja su uspoređivali.

Ispred Trebinja, koje je na drugom mjestu s ukupnih 80,8, nalazi se grad Batumi u Gruziji sa 83,2 boda, a iza našeg hercegovskog dragulja  su Bursa u Turskoj, Mangaluru u Indiji, Ternopil u Ukrajini, Qingdao u Kini, Rosario u Argentini , Cuenca u Ekvadoru, Sorocaba u Brazilu i Osijek u Hrvatskoj.

Njemački portal za Trebinje piše da je grad od 30.000 stanovnika, koji se nalazi na jugu BiH, u neposrednoj blizini mora, i Dubrovnika  koji je  povijesno vrlo zanimljiv no preskup za umirovljenički život.

“To je najmanje mjesto na ovom popisu. Grad je povijesno vrlo zanimljiv. U njemu se nalaze rimokatolička katedrala, srpski pravoslavni samostani i džamije, koji simboliziraju neku vrstu promjene u Trebinju tijekom godina”, navodi se u tekstu.

Avionom od Frankfurta do Trebinja treba samo dva sata – piše ovaj ugledni njemački portal.

“Trebinje zbog svoje veličine ima razgranat i nezgusnust prometni sustav koji mu donosi 97 od 100 bodova. Mediteranska klima donosi još 93 boda. Kriminal i zagađenje su niski. Troškovi života su na polovici berlinske razine, stanarine su tek jedna sedmina. Jedina slaba točka je zdravstveni sustav, koji je malo iznad prosjeka ”, piše Focus.de koji očito ne zna za bolnicu u Nevesinju niti bolniu u Dubrovniku.

Za metodologiju odabira 10 najboljih gradova, njih 574, korišteni su sljedeći čimbenici:

– Prosječna najamnina u gradu u odnosu na Berlin,

– životni troškovi u usporedbi s Berlinom,

– kvaliteta zdravstvene zaštite,

– Sigurnosna situacija,

– Klima,

– Koliko treba da automobil ili javni prijevoz prođu kroz grad,

– Razina onečišćenja i kvaliteta zraka.

Zašto objavljujemo ovaj tekst? Pa zbog tog što je biznis s njemačkim umirovljenicima budućnost Hercegovine. I to cijele. I Ljubibratićeve i Don Musićeve.