Published On: Mon, Jun 27th, 2016

Njemci su danas podnijeli tužbu protiv Erdogana

BERLIN – Zastupnici njemačkog parlamenta, aktivisti organizacija za zaštitu ljudskih prava i slavne osobe priopćili su danas da su podnijeli građansku parnicu protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i pojedinih njegovih suradnika zbog “ratnih zločina” počinjenih tijekom antiterorističkih operacija pokrenutih protiv kurdskih militanata.

Tursko-njemački odnosi su pogoršani u posljednje vrijeme zbog rezolucije usvojene u Bundestagu kojom je masakr pripadnika otomanskih snaga izvršen nad Armencima 1915. godine okarakteriziran kao genocid.

Njemački kancelar Angela Merkel suočena je s rastućim pritiskom domaće javnosti da Erdogana proglasi odgovornim za kršenja ljudskih prava nakon što je prošle godine propao dogovor o prekidu vatre između Ankare i pripadnika Radničke stranke Kurdistana / PKK /.

Više tisuća ljudi poginulo je nakon obnove sukoba na jugoistoku Turske. “Naši klijenti smatraju da imaju moralnu obvezu da ovdje u Republici iznesu optužbe zbog sustavnih ratnih zločina u Turskoj jer je to moguće prema međunarodnom kaznenom zakonu”, navodi se u tužbi odvjetnika Brite Eder i Petre Dervišaj u tužbi predanoj Saveznom tužiteljstvu.

U tužbi su navedeni i bivši turski premijer Ahmet Davutoglu i brojni političari, članovi Vlade, vojske i policije. Među potpisnicima tužbe su njemački tekstopisac Konstantiv Veker, glumac Rolf Becker, brojni odvjetnici i zastupnici iz redova oporbene ljevičarske stranke.