Published On: Sub, ruj 17th, 2022

NJEMCI “SE BRINU” ZA GOSPODARARSTVO SRPSKE: “Vučić dodijelio visoko odličje Orbanu, Dodik mu prodaje resurse RS-a za političku podršku”

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić uručio je danas u Beogradu premijeru Mađarske Viktoru Orbanu odličje Republike Srbije za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju suradnje i prijateljskih odnosa te dvije zemlje.

Tom prigodom Vučić je kazao da je veoma zahvalan mađarskim prijateljima na podršci koju u svakoj prilici pružaju Srbiji, na njenom putu ka EU i po svim važnim regionalnim pitanjima, posebno u bilateralnoj suradnji, prenose mediji.

“Hvala što ste nas spajali, uvjereni da prijateljstvom i mirom možemo graditi budućnost. Hvala što ste u ovim teškim vremenima, u ovim mjesecima, kada svi gledaju sebe, smogli snage pomoći Srbiji kako bi osigurala sigurniju, topliju zimu i budućnost za građane”, istaknuo je Vučić.

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da mu je čast što je odlikovan ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici, prenosi Radiotelevizija Srbije.

“Rijetko se daje odlikovanje ljudima koji su još u službi i ja ovo ne shvaćam kao da sam otpušten, već kao ohrabrenje i shvaćam da odlikovanje nisam dobio zbog onoga što sam do sada učinio, već zbog toga što ću od sada činiti u interesu srpsko mađarskog prijateljstva”, kazao je Orban.

Orban je kazao da Mađarska i Srbija imaju jedan zajedničku misiju da zajednički obrane južna vrata Europe.

“Povijest, geografija i višestoljetno prijateljstvo nas obvezuju, ja sam zahvalan i Vama i srpskom narodu što ste smatrali da sam dostojan dobiti orden Republike Srbije”, kazao je Orban.

Orbanove investicije u RS: Prodajom prirodnih i gospodarskih resursa do političke podrške

Mađarski predsjednik ima vrlo dobr odnose i s Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH i predsjednikom SNSD-a, a Deutsche Welle piše i o dolasku mađarskih investicija u Republiku Srpsku.

Najavljeni milijuni, koje je Mađarska obećala prije godinu dana, stižu u RS. Od solarnih elektrana, do ulaganja u poljoprivredu. Kakav je interes Mađarske na prostoru gdje po posljednjem popisu živi 166 Mađara, analizira Deutsche Welle.

Prije nekoliko dana počela je realizacija dogovora predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika (SNSD) iz studenog prošle godine. 100 milijuna eura iz mađarskog fonda počele su stizati u Republiku Srpsku, kroz bespovratna sredstva poljoprivrednicima do 25 hiljada eura, za nabavku opreme i alata mađarske proizvodnje.

Program podrške u RS realizuje Fondacija za održivi razvoj “Progresus”, koja je osnovana na inicijativu Vlade Mađarske, po modelu koji već postoji u zemljama u kojima Mađari žive u značajnom broju. Što se tiče BiH, prema posljednjem popisu, u zemlji živi 350 Mađara, od čega 166 u Republici Srpskoj, što otvara pitanje interesa Mađarske.

„Činjenica je da Mađarska ima i u Srbiji jedan program pomoći Mađarima u Vojvodini, koji je u vezi sa stimulacijom i pomoći za razvoj poljoprivrede. Moguće da to ima neke simetrije, sa ovim ovdje“, kaže ekonomist Zoran Pavlović, iako ostavlja otvorenim ovo povlačenje paralele, jer u RS gotovo da i nema Mađara, za razliku od Srbije.

Inače, Mađarska već godinama izdvaja velike iznose novca za zajednice Mađara u dijaspori preko Fonda Betlen Gabor, zbog čega je RS u tom slučaju iznenađenje, jer Mađara gotovo da i nema. Mađarska nije stala na poljoprivredi, već posao širi i na obnovljive izvore energije u BiH. Tvrtka „Lugos Renewables“ iz Budimpešte postala je vlasnik 70 odsto dionica poduzeća „Solarne elektrane Trebinje1“, ali ugovor nije dostupan javnosti. Slična politička djelovanja i način njihove realizacije zajednička su točka Orbana i Dodika, smatra politička analitičarka, Tanja Topić.

Ne radi se samo o političkoj podršci Dodiku, koja i financijski na ovaj način ulazi u RS u izbornoj kampanji, već i podršci Orbanu u njegovoj politici od strane Dodika.

„Ono što je bliskost dva lidera još ojačala je odluka Mađarske da iskoristi veto kako bi se spriječile sankcije koje je EU u jednom trenutku pokrenula prema pojedincima u BiH, zbog kršenja principa na kojima počiva EU“, kaže Topić, koja očekuje da će te veze i dalje jačati, s obzirom na njihove politike koje provode u svojim zemljama, piše DW, a tekst u cijelosti možete pročitati OVDJE.

guest
4 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments