Published On: Sri, stu 2nd, 2016

Njemačkoj nedostaje 690.000 radnika, evo koja su zanimanja najtraženija

Njemačkoj nedostaje 690.000 radnika, evo koja su zanimanja najtraženija
Broj nezaposlenih u Njemačkoj u listopadu se smanjio više nego što se očekivalo, pri čemu se stopa nezaposlenosti spustila na nove rekordno niske razine od 1990. godine, nagovješćujući izgledni zamah osobne potrošnje i rasta gospodarstva u cjelini u četvrtom tromjesečju.
“Zahvaljujući jesenjem zamahu nezaposlenost se značajno smanjila, zaposlenost ponovo porasla a potražnja za novim zaposlenicima ojačala”, kazao je Frank-Juergen Weise, čelnik savezne agencije za rad, prenosi Hina.
Broj slobodnih radnih mjesta u najvećem europskom gospodarstvu dosegnuo je rekordnih 691.000, pokazuju najnoviji podaci.
Posebna potreba za dodatnim radnicima zabilježena je u sektorima socijalne skrbi, maloprodaje i pripreme i dostave hrane, te u građevinskoj industriji, kazao je glavni ekonomist KFW-a Joerg Zeuner.
U vladi očekuju da će broj zaposlenih ove godine u Njemačkoj dosegnuti rekordnih 43,6 milijuna, a iduće 44 milijuna. To bi trebalo poduprijeti proračunske prihode i time omogućiti Berlinu veću državnu potrošnju ili smanjenje poreza, piše Reuters.
Njemačka je ove i lanjske godine registrirala dolazak više od milijun stranaca, mahom iz ratom zahvaćenih zemalja poput Sirije, Iraka i Afganistana. Vlada i savezne države u ovoj su godini izdvojili više od 20 milijardi eura za njihov smještaj i integraciju.

AUTOR:Prvi.tv

 
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>