Published On: Sri, pro 3rd, 2014

Njemačko veleposlanstvo: BiH je sigurna država porijekla

U Njemačkoj je 6. studenog 2014. godine stupio na snagu “Zakon o uvrštavanju drugih država kao sigurne države porijekla i za lakši pristup tržištu rada za tražitelje azila i strance s ograničenim boravkom”.

Stoga će između ostalog i Bosna i Hercegovina po pitanju prava na azil biti uvrštena u kategoriju kao “sigurna država porijekla”, pošto u Bosni i Hercegovini nema prijetnje od državnog progona, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Tako da će ubuduće zahtjevi za azil državljana Bosne i Hercegovine biti odbijeni kao „očito neosnovan“. Time će se postupak obrade zahtjeva za azil znatno ubrzati, priopćeno je HMS-u iz veleposlanstva Njemačke u BiH.

Pretpostavku da je zahtjev „očito neosnovan“, podnositelj zahtjeva može u pojedinačnim slučajevima opovrgnuti ako dokaže da u njegovom slučaju prijeti državni progon, pojašnjeno je.

Istovremeno, novi zakon donosi sa sobom i olakšice za podnositelje zahtjeva za azil i strance s ograničenim boravkom (Duldung) u Njemačkoj: Oni ubuduće smiju načelno raditi već poslije tri mjeseca (do sada: tek nakon devet mjeseci)./HMS/