Published On: Ned, ožu 14th, 2021

Njemački znanstvenici: Na otvorenom se gotovo nemoguće zaraziti

S dolaskom toplijeg i ljepšeg vremena građani sve više svog vremena provode van svojih domova. Njemački DW svom prilogu donosi razgovor s nekoliko cijenjenih njemačkih stručnjaka koji su objasnili zašto su male šanse za zarazu na otvorenom te treba li se kloniti sportaša i pušača.

Nico Mutters, šef Instituta za javno zdravlje pri Sveučilišnoj klinici u Bonnu istaknuo je kako cirkulacija zraka na otvorenom puno veća pa se tako koncentracija aerosola vrlo brzo razrjeđuje. Njegov stav dijeli i Aleksander Kekule koji dodaje da to sve vrijedi ako se na otvorenom drži razmak od najmanje metar i pol.

Isto potvrđuje i nekoliko studija, koje objašnjavaju da je opasnost od zaraze vani ekstremno niska. Jedno istraživanje iz Kine je proučilo 7324 slučaja zaraze, a samo u jednom slučaju radilo se o prijenosu zaraze na otvorenom. U procesu zaraze ulogu ne igra ni vrijeme. Američki znanstvenici su pratili razvoj infekcije u toplim, hladnim, suhim i vlažnim predjelima Kine i nisu našli nikakve razlike.

Austrijska studija je ustanovila da ultraljubičasto zračenje Sunca ubija virus, recimo, na površinama, ali da to malo utječe na prijenos zaraze s čovjeka na čovjeka. Vrijedi istaknuti i da prema Institutu Robert Koch, pušači imaju nešto veći rizik od teškog oboljenja ako se zaraze, ali po druge nisu opasniji.

Bitcoin dosegao rekordnu vrijednost
Šest Europskih lidera uputilo otvoreno pismo EU
Plenković: Izgradnja tvornice cjepiva u Hrvatskoj dobra je ideja
Unatoč rastu brojki građani Austrije za otvaranje ugostiteljstva
Apple ulaže više od milijardu eura u laboratorije u Njemačkoj