Published On: Sub, pro 29th, 2012

NJEMAČKI TISAK: "Moćna Crkva napada Vladu, to nije zabilježeno već godinama"

I njemački tisak prati burnu raspravu u Hrvatskoj oko spolnog odgoja, ali time i objašnjavaju složen odnos između katoličke crkve – i osobito socijaldemokratske vlade u Zagrebu premijera Milanovića.
“To nije zabilježeno već godinama: moćna Katolička crkva u Hrvatskoj uvelike napada vladu zbog seksualnog odgoja u školama. Vlada pak uzvraća kako Crkva zastupa srednjovjekovna poimanja te da se ne treba miješati”, tako, na primjer, njemački dnevnik Frankfurter Rundschau sažima aktualnu burnu polemiku u Hrvatskoj o nastavnom planu i programu za seksualni odgoj u školama i javlja kako hrvatski mediji već govore o “hladnom ratu” koji je nastupio između Kaptola i vlade na Gradecu, prenosi DW.
Frankfurter Rundschau prenosi optužbe Crkve kako se time školsku djecu “podučava pornografiji, masturbaciji, sprečavanju začeća, ‘seksu bez emocija’, homoseksualnosti i spolnim bolestima.
Njemački mediji su iznenađeni žustrom reakcijom crkve i burnom polemikom koja je izbila te prenose “prepucavanja” između Crkve i Ministarstva.
“Crkveni dužnosnici dalje navode da nastavni plan sadržava ‘apsolutno neprihvatljiva stajališta o seksualnosti i o braku, koja su protivna kršćanskoj antropologiji i biću hrvatskog naroda’. Na to je hrvatski ministar obrazovanja Željko Jovanović poručio: ‘Crkva nema što tražiti u školama’.”
“Svađu između Crkve i države pokrenuo je Milanović”
Crkva je na te izjave reagirala tako što je proteklih dana u trgovinama i na kioscima dijelila letke, piše Frankfurter Rundschau. U tim lecima se poziva roditelje da ustanu protiv novog seksualnog odgoja i zatraže ukidanje te nastave. List prenosi i reakciju ministra Jovanovića kako biskupi o novoj nastavi seksualnog odgoja šire samo laži i dezinformacije”, prenose njemački mediji.
List napominje da svađe između Crkve i države u Hrvatskoj nisu započele tek raspravama o seksualnom odgoju u školama:
“Socijaldemokratski predsjednik vlade Zoran Milanović je odbio na državni praznik prisustvovati svečanoj misi. U očima mnogih građana je to bilo tabu, jer su, po njima, Crkva i država jedinstveni. Kritike u Vatikanu je izazvala i neprimjerena izjava Milanovića da tešku gospodarsku krizu te skorašnje EU članice ne može riješiti Sveti Duh, već samo zalaganje građana”, piše Frankfurter Rundschau.