Published On: Sri, ruj 26th, 2018

NJEMAČKI MEDIJI: Era Angele Merkel bliži se kraju

Gubitak autoriteta i kraj ere Angele Mekrel, neki su od naslova u njemačkim medijima, dan pošto je konzervativni blok za predsjednika kluba izabrao drugu osobu umjesto Volkera Kaudera koji je godinama bio desna ruka njemačke kancelarke.

U tajnom glasovanju članova Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel i bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) je Volkera Kaudera, desnu ruku kancelarke koji je bio čelnik parlamentarne skupine 13 godina, pobijedio njegov zamjenik Ralph Brinkhaus.

“Era Angele Merkel stiže kraju”, objavile su nakon glasovanja najpopularnije njemačke novine Bild.

To je bio “najbolniji dan” za kancelarku, napisao je taj list, te upitao: “Može li ostati kancelarka?”.

Merkel je Kaudera podržavala “dok nije bilo prekasno”, piše umjereniji Frankfurter Allgemeine Zeitung. Dodaje da je ovo glasovanje “ubrzalo njezin gubitak autoriteta”.

“Ovo nije ništa više nego znak nove epohe: Merkel je propustila priliku da odustane od podrške Kauderu. Stabilna tranzicija s njom više nije moguća”, napisao je Jacques Schuster, glavni kolumnist Die Welta.

CDU je pokušao ublažiti taj događaj, a sam Brinkhaus je rekao da “to nije velika drama” i da će to “ojačati vladu i konzervativni blok”.

Odbacio je zahtjev oporbene stranke FDP za glasanje o povjerenju Merkel kao “smiješnima”.

Porezni konzultant po profesiji, Brinkhaus se pridružio CDU-u 1998. te ga se smatra stručnjakom za financijska i proračunska, no ne i za politička pitanja, piše DW.

Nedavno se dvaput sukobio s kancelarkom, prvi put 2017., kad je propitivao njezin plan ograničenja poreznih olakšica za poduzetnike, te 2018. kad je napisao kritiku prijedloga francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o budućnosti Europe, dodaje taj medij. /Hina/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare