Published On: Čet, ožu. 2nd, 2017

NJEMAČKI MEDIJI: BiH je zarobljena u prošlosti. Ne može se sama isčupati iz vlastitog ambisa

Teška aktualna politička situacija u BiH i uloga Srbije u izbjegličkoj krizi su samo neke od tema kojim se bavi dnevni tisak s njemačkog govornog područja.

“Zarobljeni u prošlosti” naslov je teksta u listu “Luzerner Zeitung” u kojem Rudolf Gruber piše da “25 godina nakon neovisnosti Bosni i Hercegovini možda prijeti najveća egzistencijalna kriza od kraja rata”. On smatra da je razlog tome zahtjev za revizijom presude Međunarodnog suda pravde koji je oslobodio Srbiju odgovornosti za genocid. “Promatrači navode da je politička stabilnost Balkana u opasnosti”.

“Mjesec dana nakon što je BiH 1992. godine proglasila neovisnost, počeo je rat, a tri i pol godine kasnije je okončan uz pomoć bombardiranja Nato saveza. Rat je iza sebe ostavio razrušenu zemlju ,100.000 poginulih i polovicu, od tada pet milijuna stanovnika zemlje , napravio izbjeglicama. Dejtonski sporazum je 1995. godine donio mir, ali je učvrstio rezultate rata – etničke podjele. Praktično je nemoguće da zemlja bude jedinstvena, ali samo kao cjelina se može pridružiti EU. Međutim, BiH ostaje zarobljena u svojoj prošlosti jer političko pitanje odgovornosti za ratne zločine nije razjašnjeno i možda nikada neće ni biti “, piše u listu” Luzerner Zeitung “.

Rat je iza sebe ostavio porušenu zemlju

Autor teksta dalje piše o zahtjevu za revizijom presude Međunarodnog suda prave u slučaju tužbe BiH protiv Srbije. “Samonicijativno postupak bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, prema Haagu, izazvao je pravu krizu u Bosni. Druga dva člana Predsjedništva, Mladen Ivanić i Dragan Čović, kažu da zahtjev za revizijom presude” nije pravomoćan “i da nije baziran na zajedničkoj bazi. Svemu tome se može radovati Milorad Dodik. Predsjednik Republike Srpske Izetbegoviću pruža iznenadni dokaz da je “Bosna propala država”. Dodik se smatra ojačanim u svojoj namjeri da raspiše referendum o odvajanju srpske dijela iz zajedničke države. To bio bio kraj Bosne i Hercegovine. ”

“Promatrači vjeruju da će Međunarodni sud pravde pronaći pravne razloge odbiti žalbeni postupak. Ali, postojali bi i politički razlozi: ukoliko bi Srbija bila kriva, to bi značilo da bi morala platiti odštetu u iznosu od nekoliko milijardi eura, politička klima bi se ponovo radikalizovala i relativna stabilnost Balkana, koju imamo u proteklih 25 godina, bi bila u opasnosti. ”

(DW)

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer