Njemački investitori: BIH je blizu, ima jeftinu radnu snagu, tu ulaganja ne bi smjelo ne biti

Istraživanje Predstavništva njemačkog godpodarstva u BiH pokazalo je da bi, unatoč lošoj gospodarskoj situaciji, devet od deset ispitanika opet investiralo u Bosnu i Hercegovinu. Velika većina ispitanih poduzeća Bosnu i Hercegovinu i dalje smatra dobrom lokacijom za poslovanje, a i relativna ocjena u uspredbi s drugim državama je dosta bolja u odnosu na prijašnja ispitivanja.

Njemački i drugi investitori gospodarsku situaciju u Bosni i Hercegovini i ove godine ocjenjuju kao prilično skromnu, ali u pogledu na vlastito poslovanje poduzeća su dosta optimistične. Poduzeća su većinom zadovoljna vlastitom poslovnom situacijom i očekuju porast prometa, a pola ispitanika je najavilo investicijske planove i otvaranje novih radnih mjesta u 2015.

U kontekstu investicijske klime, bh. radna snaga je ponovo ocijenjena pozitivno, dok velike brige zadaju korupcija i kriminal u zemlji, komplicirana javna uprava, porezni sustav i ustanove te politička i socijalna nestabilnost.

Ispitanici smatraju da bi bilo korisno i bitno provesti gospodarske reforme u administraciji te u oblastima poreznog i radnog prava. Iako trenutno stanje gospodarstva u BiH dvije trećine ispitanika ocjenjuje kao loše, u usporedbi s rezultatima prethodnih godina nazire se optimizam.

Opće izglede za gospodarstvo u 2015. u odnosu na prethodnu godinu 22 posto ispitanika ocjenjuje kao bolje, dok je u okviru prošlogodišnjeg istraživanja samo tri posto poduzeća očekivalo poboljšanje opće gospodarske situacije.

Kada je riječ o razvoju situacije u vlastitoj branši, 38 posto sudionika u istraživanju očekuje poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu, što je u postotcima najbolji rezultat od 2009.

Skoro duplo više ispitanika u odnosu na prethodnu godinu vlastitu poslovnu situaciju ocjenjuje kao dobru (34 posto u odnosu na 18 posto prošle godine), a 64 posto poduzeća u tekućoj godini očekuje poboljšanje poslovnog razvoja u odnosu na prethodnu godinu.

Ove pozitivne ocjene se reflektiraju i na očekivani trend zapošljavanja kao i na planirane investicije pa tako 52 posto poduzeća koja su sudjelovala u istraživanju planira otvoriti nova radna mjesta, što je također najviši postotak od 2009.

Usporedbe radi, u prošlogodišnjem istraživanju 34 posto ispitanika je očekivalo povećanje broja zaposlenika, dok je ta cifra u 2013. iznosila 28 posto.

Svako drugo poduzeće koje je sudjelovalo u istraživanju planira povećati investicije u odnosu na prethodnu godinu, dok 38 posto poduzeća ne računa s promjenama.

Istraživanje je pokazalo i da je izvoz od velikog značaja za poduzeća, pa tako 40 posto ispitanika računa s povećanjem izvoznih aktivnosti u 2015. Pritom je značajno istaći da 88 posto svih ispitanika izlazak na njemačko tržište smatra važnim, a 98 posto proces približavanja EU smatraju važnim.

Nedostaci koje su ispitanici za BiH kao lokaciju za ulaganje naveli su nedostatak političke i pravne sigurnosti, komplicirana administracija, stagnacija reformi, porezni i drugi nameti, postojanje korupcije, te obrazovni sustav, a kao posebne prednosti istaknuti su povoljan geografski položaj za investitore, radna snaga, te prirodni resursi.

U istraživanju je sudjelovalo 50 poduzeća s njemačkim kapitalom, domaćim kapitalom te joint venture poduzeća, priopćeno je iz Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH. /Fena /HMS/