Published On: Sri, ruj 2nd, 2020

Njemački doktori otkrili čime je otrovan Navaljni: ‘U organizmu smo mu našli novičok!‘

Iz ureda kancelarke Merkel od ruskih su vlasti zatražili hitno pojašnjenje, kažu da su šokirani ovim otkrićem

Ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni otrovan je nervnim agensom novičokom, objavila je u srijedu njemačka vlada.

– Šokirala nas je spoznaja da je Aleksej Navaljni žrtva napada nervnim agensom. Njemačka vlada najstrože osuđuje napad na njega i zahtijevamo od ruskih vlasti hitno pojašnjenje ovog događaja – stoji u priopćenju glasnogovornika Angele Merkel Steffena Seiberta.

Kako se dodaje u priopćenju, stručnjaci specijalnog njemačkog vojnog laboratorija utvrdili su da su u njegovu organizmu ‘bez ikakve sumnje’ prisutni tragovi novičoka, nervnog agensa koji je stvoren u sovjetskim vojnim laboratorijima, a kojim su otrovani i bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kći Julija u Velikoj Britaniji.

Navaljni je trenutno smješten u berlinskoj bolnici Charite, u koju je dva dana nakon trovanja prebačen avionom iz sibirskog grada Omska.

Navaljni je kolabirao 20. kolovoza u zrakoplovu na letu iznad Sibira, a prije leta je snimljen kako pije čaj na aerodromu. Ruski liječnici, koji su ga liječili u sibirskoj bolnici, tvrdili su da nisu pronašli tragove trovanja. U početku su se protivili njegovom prebacivanju u Berlin, ali su nakon pritiska medija i njegove obitelji ipak popustili.

Ovaj slučaj trovanja najeksponiranijeg političkog suparnika ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao bi dodatno pogoršati već loše odnose Moskve i europskih država koje su je i u prošlosti optuživale da napada svoje disidente, što Rusija odbacuje.