Published On: Fri, Sep 29th, 2017

“NJEMAČKA U BIH” Sve što je njemačko u BiH 4. listopada u Mikser House-u, u Sarajevu

Predstavništvo njemačkog gospodarstva u BiH uz podršku veleposlanstva Savezne Republike Njemačke organizuje 4. listopada u Mikser House-u, u Sarajevu, po drugi put događaj pod nazivom „Njemačka u Bosni i Hercegovini“ u okviru kojeg će na jednom mjestu njemačke organizacije, institucije i kompanije široj publici predstaviti svoj rad i angažman u Bosni i Hercegovini, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Njemačka je jedan od najvažnijih bilateralnih političkih partnera Bosne i Hercegovine i istaknuti prijatelj u oblasti jezika i kulture. Njemačka Savezna vlada je za obnovu i razvoj Bosne i Hercegovine dosad investirala oko 1 milijardu eura čime se ubraja među najveće strane donatore. S godišnjom robnom razmjenom od 1,7 milijardi eura također je i najvažniji trgovinski partner te jedan od glavnih investitora u Bosni i Hercegovini. Da je Njemačka u Bosni i Hercegovini mnogo angažirana je velikom broju građana ove zemlje poznato, ali manje je poznato, koliko je taj angažman zapravo raznolik.

Pored Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH i Veleposlanstva SR Njemačke, posjetitelji će imati priliku pobliže se upoznati sa radom organizacija Goethe Institut, GIZ, DAAD, DVV International, KfW, kao i fondacijama Heinrich Böll, Konrad Adenauer i Friedrich Ebert, te drugih organizacija koje su podržane od strane Njemačke. Predstavnici ovih organizacija taj dan bit će na usluzi građanima te pružati informacije na svojim info štandovima.

Među izlagačima na ovom događaju naći će se i njemačke kompanije koje posluju u BiH, kao i njemački brandovi koji su mnogim domaćim kupcima poznati zbog svog kvaliteta. Tako će u sklopu ove manifestacije biti predstavljen novi Volkswagen-ov model. Premium partneri događaja Mann+Hummel, Veritas Automotive i Tvornica Cementa Kakanj će takođe prezentirati svoje proizvode i ponudu.

Posjetitelje očekuje i bogat popratni program i zanimljivosti za sve starosne skupine. Tu su gosti iznenađenja, nagradna igra, natjecanje za učenike, predstavljanje programa stipendija njemačkog gospodarstva kao i dječiji kutak sa zabavnim sadržajem.

Događaj će trajati od 10 do 15 sati, a ulaz je slobodan.Svi građani su srdačno pozvani!, poručuju iz Veleposlanstva Njemačke u BiH. /HMS/