Published On: Thu, Jun 9th, 2016

Njemačka u BiH podržava „Mirovni odgoj na licu mjesta“ sa 100.000 eura

Pokrenuti dijalog između mladih ljudi u Bosni i Hercegovini je glavni cilj njemačkog poticaja. Tim povodom je njemački veleposlanik Hellbach danas potpisao odgovarajući ugovor o podršci s Brankom Todorovićem iz „Helsinškog komiteta za ljudska prava u Republici Srpskoj“, stoji u priopćenju Veleposlanstva Njemačke u BiH dostavljenog Hrvatskom Medijskom Servisu.

Projekat „Helsinškog komiteta za ljudska prava u Republici Srpskoj“ se odnosi na jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini: Poboljšanje školskog obrazovanja. Cilj projekta je da se učenicima omogući odgoj baziran na činjenicama, stavljajući u fokus poštenje i da se oslanja na ljudska prava, pojašnjava se u priopćenju.

Obrazovanje, ljudska prava i pomirenje su prioritetni ciljevi Njemačke, koji posebno i u okviru njemačkog predsjedavanja OSCE-om u 2016. dolaze do izražaja. Njemačkog donatora je pridobio program „Obuka za mir“- time bi se pozitivno utjecalo na konfliktne stavove omladine i jačala sposobnost za učenje i unaprijedilo rješavanje konflikata.

Ovo bi se trebalo, između ostalog, ostvariti „Putujućim školama za mir“. Učešče će uzeti najmanje 80 mladih različitog porijekla. Zajedno sa svojim učiteljima će se u Srednjoj Bosni i u regiji Posavina suočiti s tamo počinjenim povredama ljudskih prava i uz uputu obraditi različite verzije događaja na licu mjesta, navodi se u priopćenju Veleposlanstva Njemačke./HMS/