Published On: Tue, Sep 22nd, 2015

Njemačka tajna služba upozorava da bi radikalni islamisti mogli pokušati regrutirati mlade izbjeglice koje stižu

Čelnik njemačke tajne službe za tuzemstvo (BfV) upozorio je u utorak da bi radikalni islamisti mogli pokušati regrutirati mlade izbjeglice koje pristižu u zemlji.
“Jako smo zabrinuti da bi islamisti u Njemačkoj, pod izgovorom pružanja humanitarne pomoći, mogli pokušati iskoristiti situaciju s migrantima kako bi preobratili i regrutirali one koji traže azil”, rekao je Hans-Georg Maassen, predsjednik Službe za zaštitu ustavnog poretka (BfV).

Nema dokaza da su se islamisti infiltrirali među izbjeglice

“Posebice smo fokusirani na mlade izbjeglice bez pratnje koji bi mogli biti laki plijen za islamiste”, rekao je. Maassen je to kazao nekoliko sati nakon što je njemačka policija izvršila pretres osam lokacija u Berlinu, uključujući jedan islamski centar, sumnjajući da ih koriste islamisti koji podržavaju sukobe u Siriji.
Maassen je kazao da je broj ultra-konzervativnih salafista u Njemačkoj porastao na 7900, prema 7500 u lipnju. Oko 740 islamista iz Njemačke, među kojima petina žena, otišlo je u Siriju i Irak. Trećina ih se u međuvremenu vratila u Njemačku, a 120 je poginulo. Maassen je istaknuo kako još nema dokaza da su se islamisti infiltrirali među izbjeglice.