Published On: Uto, ožu 14th, 2023

Njemačka smijenila glavnog generala

Njemački ministar obrane Boris Pistorius imenovao je general-bojnika Karstena Breuera novim glavnim inspektorom Bundeswehra, nakon što je poslao svog prethodnika Eberharda Zorna u prijevremenu mirovinu, izvijestili su u ponedjeljak nacionalni mediji.

Breuer, 59, prethodno je bio na čelu nacionalnog operativnog zapovjedništva vojske. Koordinirao je raspoređivanje vojske tijekom pandemije Covid-19 i vodio je vladinu radnu skupinu za pandemiju od studenog 2021. do svibnja 2022.

Nije dano nikakvo službeno objašnjenje za Zornovo umirovljenje, iako je 63-godišnji general bio skeptičan prema opskrbi Ukrajine njemačkom teškom opremom, napominjući da Bundeswehr ima malo toga na raspolaganju.

Prošlog rujna Zorn je dao intervju za magazin Focus, pohvalivši ukrajinski napredak, ali pozivajući Kijev da se ne prenapreže. Ukrajinski protunapadi mogu “osvojiti mjesta ili pojedinačna područja bojišnice, ali ne gurnuti Rusiju natrag preko široke fronte”, rekao je tada.

Bivši vrhovni zapovjednik NATO-a i umirovljeni američki general Ben Hodges odgovorio je nazvavši Zornovu procjenu ruskih sposobnosti “zapanjujuće lošom”. Sam Hodges je predvidio da će Ukrajina zauzeti Mariupolj do kraja siječnja.

Kancelar Olaf Scholz od tada je popustio pod pritiskom SAD-a, pristajući isporučiti Ukrajini više od 100 tenkova Leopard i druge vojne opreme. Međutim, čini se da je parlamentarna povjerenica za vojsku Eva Hoegl u ponedjeljak potvrdila Zornovu zabrinutost oko pomoći Ukrajini koja stvara nestašice kod kuće.

“Bundeswehru nedostaje sve”, rekla je Hoegl za RTL, uključujući uređaje za noćno gledanje, radio i osnovnu osobnu opremu poput ruksaka i kaciga. “Infrastruktura mora biti osposobljena, vojarna nije u dobrom stanju, a treba nam i novac za tekuće operacije, za osoblje.”

Hoegl bi u utorak trebala predstaviti svoje godišnje izvješće o stanju vojske Bundestagu i podržati Pistoriusov prijedlog da se godišnji proračun Bundeswehra poveća za dodatnih 10 milijardi eura, uz poseban fond za hitne slučajeve od 100 milijardi eura.

“To je realan zahtjev”, rekla je Hoegl, članica Scholzove stranke SPD. “Bundeswehr treba novac.”

Povećana vojna potrošnja dolazi u trenutku kada je njemačko gospodarstvo gotovo u zastoju, dok su cijene hrane i energije porasle 21,8% odnosno 19,1% od veljače 2022.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kvico
Kvico
16 dana prije

Kako sad ovo Bundesveru nedostaje svega a ovi putinofili tvrde da oce Rusiju napast i rasparcat?

Anonimac
Anonimac
16 dana prije

I jest onaj prošli bio nekakav mehk, pihtijast. Treba neko žešći brte. Ko i ovaj Pištorius što je zamjenio onu babu. Treba neko s mudama kad se krene na lstočni front.

Igbala Rabija Munira Sebija -Sex i GroOd
Igbala Rabija Munira Sebija -Sex i GroOd
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
15 dana prije

A zasto hrabri Nato Top Gun manekeni ne bombarduju Moskvu i Rusiju,zasto 😂😂😂

Indigo 19
Indigo 19
15 dana prije

Da a najmanje im fali ljudstva , atapske i LGBTQ+ divizije spremne za istocni front Heil Berbock ! XD