Published On: Mon, Jun 27th, 2016

NJEMAČKA PORUKA ŠKOTIMA NOVI JE UDARAC BRITANIJI: Dobrodošli ste u EU

Nitko u Britaniji, ni u najcrnjim slutnjama nije mogao zamisliti kako će se negativno odraziti britansko NE Uniji. Rasprava u Britaniji vodila se uglavnom oko ekonomskih pitanja i posljedica na zemlju u slučaju izlaska ili pak neizlaska. No političke posljedice malo tko je razmatrao. Doduše mogle su se predvidjeti reakcije Sj. Irske i Škotske, no nitko ih nije očekivao tako brzo i u tako radikalnom tonu. Još manje je netko očekivao da bi se nakon Britanskog izlaska moglo roditi nešto novo. Europski identitet. Reakcije europskih članica na Brexit jasne su i nedvosmislene. A današnja reakcija Njemačke koja Škotima poručuje da su dobro došli u EU mogla bi označiti novo doba Europe. Naime tim pozivom, Njemačka praktički podriva jedinstvo Britanije, apelirajući Škote da požure s referendumom o neovisnosti. Je li priča o skladnoj Europi od danas prošlost?

Nezavisna Škotska bi bila dobrodošla  u Europskoj uniji, rekao je njemački dužnosnik i saveznik kancelarke Angele Merkel nakon što je Britanija glasovala za izlazak iz Unije.

“EU će se sastojati od 28 zemalja članica, jer očekujem novi referendum o neovisnosti u Škotskoj koji će biti uspješan”, rekao je Guenther Krichbaum, pripadnik konzervativaca Angele Merkel i predsjednik odbora za  europske poslove u njemačkom Bundestagu.

“Trebamo brzo odgovoriti na kandidaturu za prijam od strane zemlje koja je prijateljski nastrojena prema EU-u”, rekao je listu Welt am Sonntag.

Premijerka Nicola Sturgeon rekla je u nedjelju da će Škotska učiniti što god bude trebalo kako bi ostala u EU-u, uključujući moguće blokiranje zakonodavstva glede izlaska Britanije iz Unije.

Britanija kao cjelina je tijesno glasovala za izlazak iz EU-a na referendumu prošlog četvrtka, ali je Škotska glasovala s 62 posto prema 38 posto za ostanak. Na referendumu 2014. Škotska je s 55 posto prema 45 posto glasovala za ostanak u Ujedinjenom kraljevstvu, ali istraživanja javnoga mišljenja sada pokazuju da je otada porasla potpora neovisnosti./HMS/