Published On: Wed, Jul 5th, 2017

Njemačka policija vodenim topovima rastjeruje prosvjednike uoči summita G20

Specijalne policijske snage koristile su sinoć vodene topove da rastjeraju grupe prosvjednika koje se okupljaju u Hamburgu povodom predstojećeg samita G20, prenosi AFP.

Policija je prvo uklonila šatorsko naselje u zapadnom kvartu Altona, tvrdeći da se ne radi o prosvjednicima nego o “neovlaštenom kampiranju”.

Nešto kasnije, vodenim topovima i suzavcem su razbijene grupe od više stotina prosvjednika koji su pokušavali blokirati saobraćajnice na više lokacija u Hamburgu. Jedna osoba je uhićena, a jedan prolaznik lakše ozlijeđen u intervenciji.

Već tjednima prije susreta najmoćnijih svjetskih lidera u njemačkog gradu se okupljaju različite grupe aktivista. Lokalni sud je, iako u načelu dozvoljava prosvjede, rekao da policija ima pravo zabraniti postavljanje kampova na javnim površinama.

Očekuje se dolazak više od 100.000 antikapitalističkih prosvjednika i ljevičarskih ekstremista u Hamburg uoči summita koji počinje u petak, a nasuprot njih će biti raspoređeno više od 20.000 policajaca, navodi AFP./Fena/HMS/