Published On: Pon, lip 13th, 2016

Njemačka policija štiti turske zastupnike nakon Erdoganova napada

NAKON što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan napao zastupnike Bundestaga turskog porijekla zbog prihvaćanja tzv. Armenske rezolucije, policija je pojačala osobnu zaštitu za te članove njemačkog parlamenta, javlja u nedjelju dnevnik Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

“Prijetnje uperene zastupnicima Bundestaga turskog porijekla su neprihvatljive”, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

Nakon što je prije nekoliko dana zastupnicima turskog porijekla preporučeno da ne putuju u Tursku sada je i u Njemačkoj pojačana njihova zaštita. Kako javlja FAS posebna je pozornost uperena zaštiti zastupniku i predsjedniku stranke Zeleni Cemu Oezdemiru kao i zastupnici stranke Ljevica Sevin Dagdelen koji su na meti “pojačanih prijetnji smrću”.

Za njih ali i za ostale zastupnike turskog porijekla kao i članove njihovih obitelji je pojačana zaštita u obliku snažnijeg i vidljivog prisustva policajaca ispred njihovih ureda i stanova. U zaštiti međutim sudjeluju i pripadnici specijalnih policijskih snaga, kako javlja FAS.

Zastupnicima se, osim pismenih i telefonskih prijetnji, upućuju i otvoreni uvrede i prijetlje na cesti.

Turski predsjednik Erdogan napao je zastupnike Bundestaga zbog izglasavanja rezolucije u kojoj je pokolj Armenaca u Prvom svjetskom ratu, kojeg su počinili pripadnici vojske Osmanskog carstva, proglašen genocidom.

Erdogan ali i veći dio turske javnosti posebice su se okomili na zastupnike turskog porijekla koje se proglašava “podupiračima terorizma” i “izdajicama” a Erdogan ih je u jednom govorui prozvao na “testiranje krvi” kako bi se vidjelo jesu li oni “uopće Turci”.

Cem Oezdemir je naglasio kako su ga i prijatelji iz turskih oporbenih redova upozorili na to da prijetnje treba shvatiti ozbiljno.

“Mi to zaista shvaćamo ozbiljno ali se istodobno ne damo ušutkati”, rekao je Oezdemir.

Nakon što je početkom mjeseca Bundestag izglasao rezoluciju u kojoj se pokolj nad Armencima proglašava genocidom, uslijedio je niz verbalnih napada na zastupnike Bundestaga od strane turskog političkog vrha.

Turskog predsjednika Erdogana zbog njegovih otvorenih napada na zastupnika Bundestaga prozvala je kancelarka Angela Merkel ali i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.