Njemačka: Ne više incidencija, već broj hospitaliziranih od koronavirusa kao najvažniji čimbenik

Prema informacijama novinske agencije Reuters, kabinet njemačke vlade zadužen za suzbijanje pandemije koronavirusa pristao je ukinuti vrijednosti incidencije infekcije pa bi u budućnosti novi bitni pokazatelj bilo opterećenje zdravstvenog sustava odnosno visina hospitalizacije.

Numeričke vrijednosti za sedmodnevne incidencije, poput 35, 50 ili 100, koje su prethodno utvrđivale ograničenja u javnom životu mogle bi tako potpuno izostati te bi po novom formuliranju izmjena Zakona o zaštiti od infekcija značilo temeljno mijenjanje smjera njemačke politike u korona krizi.

Glasnogovornik vlade Steffen Seibert rekao je da žele izbjeći ponovno opterećenje liječnika i medicinskih sestara poput onih prošle zime. Prema Ministarstvu zdravstva, još uvijek nije jasno gdje bi trebala biti nova granica hospitalizacije, jer je opterećenje zdravstvenog sustava različito za ruralna i urbana područja. Seibert je govorio o “pandemiji necijepljenih”. Prema Institutu Robert Koch, 90 posto zaraženih od korone primljenih u bolnice nije cijepljeno. Udio necijepljenih osoba na odjelima intenzivne njege iznosi 94 posto. U ponedjeljak je na odjelima intenzivne njege u bolnicama prijavljeno 769 pacijenata s koronom.

Tirolski predsjednik Günther Platter (ÖVP) pozdravio je odluku njemačke vlade.

“Već sam naglasio u posljednjih nekoliko tjedana da ne može u borbi protiv korone biti orijentacija u budućnost na čistu sedmodnevnu incidenciju. Zbog napredovanja cijepljenja, naš glavni fokus mora biti na bolničkom teretu”, rekao je Platter.

Ovo je osobito dobra vijest za turističku regiju Tirol i ljude u Tirolu i Bavarskoj koji žive na granici.

“Pandemija mora biti gotova, posebno za cijepljene osobe. Ne smije više biti ograničenja slobode putovanja”, naglasio Platter.

more recommended stories