Njemačka ministrica nazvala kineskog predsjednika diktatorom. Kina: To je provokacija

Kina je prozvala Njemačku nakon što je ministrica vanjskih poslova Xi Jinpinga nazvala diktatorom i pozvala berlinsku veleposlanicu na razgovor. Naime, Annalena Baerbock je tako prošloga tjedna opisala kineskog predsjednika tijekom intervjua za Fox News.

Kada je komentirala rat u Ukrajini, Baerbock je izjavila: “Ako bi Putin dobio ovaj rat, kakva bi to bila poruka za druge diktatore u svijetu, poput Xija, poput kineskog predsjednika?” Kineska vlada je u nedjelju pozvala njemačku veleposlanicu u Kini, Patriciju Flor, kako bi prosvjedovala protiv Baerbockovih komentara, rekao je jučer za CNN glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je Peking izuzetno nezadovoljan Baerbockovim komentarima i da im se odlučno protivi. “Primjedbe Njemačke krajnje su apsurdne, ozbiljno ugrožavaju političko dostojanstvo Kine i otvorena su politička provokacija”, rekla je jučer na konferenciji za novinare glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.