Published On: Thu, Jun 15th, 2017

Njemačka ljevica odbila osuditi “aneksiju” Krima i traži raspuštanje NATO pakta

“Enfant terrible” njemačke politike Sahra Wagenknecht i ljevičarska stranka Die Linke su u svom novom programu za predstojeće izbore za Bundestag odbili prihvatiti “antiruske točke” europske politike i ne žele osuditi takozvanu “aneksije Krima”, prenosi Bild. Umjesto toga, Die Linke traži “raspuštanje NATO-a”, koji je, po njihovom mišljenju, prijetnja miru u Europi, te stvaranje novog sustava kolektivne sigurnosti u kojem će sudjelovati i Rusija.

Na kongresu održanom u Hannoveru je njemačka ljevičarska stranka Die Linke usvojila program za izbore za Bundestag.

“Sve prijedloge koji kritiziraju Rusiju su delegati odbacili. Odbili su da se u program uvrstiti da je aneksija Krima kršenje međunarodnog prava, a rat na istoku Ukrajine uopće nije našao svoje mjesto u programu, jer ni to nije podržano od većine delegata kongresa stranke”, prenosi njemački list.

Osim toga, Die Linke u svom programu traži raspuštanje NATO pakta i stvaranje kolektivnog sigurnosnog sustava koji uključuje Rusiju. Program s kojim će se predstaviti biračima na predstojećim izborima kritizirao politiku sankcija Europske unije protiv Moskve, kao i gomilanje NATO naoružanja na njegovim istočnim granicama.

“Prebacivanje vojnika u EU i NATO saveza na granicu s Rusijom  može ugroziti svijet”, navodi se u programu.

Također se izričito traži “povlačenje svih njemačkih vojnika iz vojnih sukoba u inozemstvu i da se okončaju redoviti strani vojni pohodi”.

Unatoč opasnosti od međunarodnog terorizma, Die Linke želi “ograničiti sve tajne službe i ukinuti ograničenja za izbjeglice”.

S druge strane, čelnik stranke Zelenih, Cem Özdemir, rekao je da odbija osuditi “aneksiju Krima”, te da se mora prekinuti “promicanje iskrivljene slike na Moskvu”.

“Jasna osuda kršenja ljudskih prava u Rusiji i Kini također nisu uključeni u program njemačke ljevice”, sažima Bild.

Podsjetimo da trenutni saziv Bundestaga u odlasku, koji je izabran 2013. godine, ukupno ima 631 zastupnika. Njih 311 su članovi dvije udružene demokršćanske stranke (CDU/CSU), 193 zastupnika imaju socijaldemokrati (SPD), dok Die Linke ima 64, a Zeleni 63 zastupnika.

Na prošlim izborima liberali Slobodne demokratske stranke (FDP) i Alternativa za Njemačku (AfD) nisu prošli izborni prag. Na izborima u rujnu za Bundestag se predviđa uspon i ulazak s relativno dobrim rezultatom Alternative za Njemačku, vjerojatno i dobar rezultat stranaka Die Linke i Zelenih, koji su u političkom smislu oponenti Alternative za Njemačku, ali se čini da su, kao što je bio slučaj u Francuskoj, po pitanju vanjske politike u mnogočemu bliski.