Published On: Sub, svi 22nd, 2021

Njemačka je uklonila Hrvate s crvene liste. Evo što to znači

Njemačka  je uklonila Hrvatsku s ‘crvene’ liste zemalja u kojima je visok rizik od koronavirusa, objavio je u petak navečer državni epidemiološki Institut Robert Koch.

Hrvatska se službeno od nedjelje u ponoć više neće smatrati područjem visokog rizika, nego kao rizično područje, priopćio je institut.

To znači da putnici iz Hrvatske po dolasku u Njemačku neće morati u obaveznu desetodnevnu karantenu, uz predočenje negativnog testa na koronavirus. Dosad su karantenu s negativnim testom mogli prekinuti nakon pet dana.

Za one koji u Njemačku putuju zrakoplovom i dalje je obavezan negativni test prije ukrcavanja na let.

Test nije potreban osobama koje su potpuno cijepljene protiv koronavirusa ili su preboljele covid-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, putnici iz Hrvatske, kao i svi koji u Njemačku dolaze iz visokorizičnog i rizičnog područja, i dalje se moraju prethodno prijaviti na internetsku stranicu njemačke vlade.

Rizik smanjen i Sloveniji

Osim Hrvatske, stupanj rizika u petak je smanjen Sloveniji i Francuskoj. Većina zemalja regije jugoistočne Europe, poput Bosne i Hercegovine i Srbije, još je prošlog tjedna proglašena rizičnim, umjesto visokorizičnim područjima.

Velika Britanija, koja je proteklih dana ukinula većinu mjera, ponovno je uvrštena na listu najrizičnijih područja s virusnim varijantama.

U velikim dijelovima Njemačke su u petak navečer, s početkom dugog vikenda za praznik Duhova, ublažene neke mjere, uključujući otvaranje terasa ugostiteljskih objekata.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>