Published On: Tue, Oct 1st, 2013

Njemačka: Islam uskoro službena religija u Donjoj Saksoniji

HANNOVER – Premijer savezne njemačke pokrajine Stephan Weil potpisao je sa predstavnicima islamskih organizacija sporazum o početku pregovora o priznavanju islama kao službene religije u toj pokrajini, javio je dopisnik Anadolu Agency.

Nakon Bremena i Hamburga, Donja Saska će biti treća njemačka pokrajina koja je priznala islam kao službenu religiju.

Sporazum s premijerom Weil su potpisali predsjednik Turske islamske zajednice (DITIB) Donje Saksonije i Bremena Yilmaz Kilic, predjednik Islamskog vijeća Hannovera Avni Altiner i predsjednik Unije alevijskih zajednica Njemačke Huseyin Mat. Svečanosti potpisivanja sporazuma prisustvovao je veliki broj dužnosnika Donje Saske.

Naglasivši da muslimani čine vrlo važnu strukturu stanovništva Donje Saske, premijer Weil je kazao da je u prošlosti bilo obostrane nesigurnosti, ali da je ovaj sporazum pokazatelj poštovanja vlade prema islamu i muslimanima.

“Ovaj sporazum je važan. Imamo i oko 30 točaka oko kojih ćemo se u narednom periodu dogovarati. Nakom Bremena i Hamburga, red je na pokraini Donje Saske. Ovaj sporazum je primjer i drugim saveznim pokrajinama Njemačke “, kazao je dužnosnik DITIP-a Kilic.

Predsjednik Islamskog vijeća Altiner je istaknuo da u Donjoj Saskoj živi 6,7 posto muslimana i izrazio zadovoljstvo ovim sporazumom kojim će biti pokrenuta procedura priznavanja islama i davanja istih prava koja imaju i kršćani.

Lider njemačkih alevita Mat je izjavio da bi u Saskoj trebalo da se slijedi primjer Hamburga i da se po tom uzoru islam prizna kao službena religija.

Anadolija