Published On: Čet, ruj 24th, 2020

Njemačka ipak neće imati povijesni pad?

Dugo je djelovalo izvjesno da će njemačko gospodarstvo ove godine zabilježiti najveći pad od Drugog svjetskog rata. Šef instituta Ifo Clemens Fuest za DW objašnjava zašto je sada prognoza ipak znatno bolja.

Institut za istraživanje gospodarstva Sveučilišta u Münchenu (Ifo) iznio je novu prognozu prema kojoj će gospodarski pad Njemačke u ovoj godini biti samo 5,2 posto. To je manji pad od onog koji za sada očekuje njemačka Vlada (5,8 posto) i daleko manji od prethodne procjene instituta Ifo koji je ljetos očekivao minus od 6,7 posto.

Ako se nova prognoza ostvari, to bi bio važan uspjeh – izbjegao bi se negativni rekord od Drugog svjetskog rata koji trenutno drži 2009. godina kada je svjetska financijska kriza oborila njemačku privredu za 5,7 posto.

„Neki (njemački) trgovinski partneri su se zapanjujuće brzo oporavili, posebno Kina. U srpnju je izvoz u Kinu bio otprilike isti kao prethodne godine”, kaže u razgovoru za DW šef prestižnog instituta Ifo Clemens Fuest.

„Uz to je politika zagrabila za mnogo novca i njime podržala privredu”, dodaje Fuest, misleći na paket pomoći od oko 130 milijardi eura.

Država je tijekom najžešćeg udara na proljeće isplaćivala dvije trećine plaće radnicima koji su poslani na prinudne odmore, i podržala sitne poduzetnike čiji je posao ili sasvim stao ili je znatno ispaštao tijekom lockdown-a.

Zaduženje države dostiže tako 80 posto BDP-a, ali Fuest računa da je Njemačka tako dobro prošla. „Kad gospodarstvu krene još bolje, bit će više poreznih prihoda, a manje rashoda recimo za podršku nezaposlenima.” Naš sugovornik ipak ne vjeruje da će se Njemačka moći vratiti takozvanoj „crnoj nuli”, to jest izbalansiranom budžetu prije 2023. godine.

Problemi za određene branše

Deutschland Berlin | Clemens Fuest, ifo Institut (picture-alliance/dpa/K. Nietfeld)Clemens Fuest

Upitan za mogući val stečaja koji bi pogodio poduzetnike kada isteknu mjere pomoći, Fuest kaže: „Ogromne probleme imaju gastronomija, turistička ili sajamska branša. Imamo čak teškoće u nekim oblastima industrije poput proizvodnje strojeva i automobila, ni tu ne ide sve kao po loju.”

„Ali postoje druge grane privrede koje su se vrlo dobro razvile, recimo posao s biciklima ili proizvodnja namještaja. To nas je odvelo do ove poboljšane prognoze”, navodi šef instituta Ifo.

Ipak, Fuest upozorava kako prognoza privrednog razvoja nije proročanstvo. Tako su stručnjaci Ifo-a, izrađujući prognozu, pretpostavili da do kraja godine neće biti divovskog drugog vala korone u Njemačkoj, kao ni tvrdog Brexita ili ponovnog rasplamsavanja ekonomskog rata SAD-a i Kine.

„Naravno, sve se to može razviti i u drugom smjeru”, dodaje Fuest.

DW