Published On: Sri, ruj 7th, 2016

Njemačka ima rekordan suficit od 310 milijardi dolara, Bruxelles i SAD negoduju

Zahvaljujući snažnom izvozu, višak na tekućem računu bilance plaćanja Njemačke vjerojatno će u 2016. dosegnuti novi rekord od 310 milijardi dolara te preteći onaj Kine i ponovno postati najveći na svijetu, procijenio je ekonomski institut Ifo.
‘Njemački višak na tekućem računu se temelji na razmjeni s inozemstvom’, kazao je ekonomist Ifo-a Christian Grimme, dodavši da je izvoz premašio uvoz u prvoj polovini godine za 159 milijardi dolara, uglavnom zbog snažne potražnje iz drugih europskih zemalja.
Institut sa sjedištem u Münchenu objavio je da će njemački suficit biti ekvivalentan iznosu od od oko 8,9 posto bruto domaćeg proizvoda, što znači da će ponovno probiti preporučenu gornju granicu Europske komisije od 6 posto.
Bruxelles i Washington pozvali su Berlin da poveća domaću potražnju i uvoz kako bi se smanjile globalne ekonomske nejednakosti i potaknuo globalni rast, uključujući u eurozoni.
Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde i i američko Ministarstvo financija pozvali su Berlin da stimulira domaću potražnju kako bi olakšao uspostavljanje ravnoteže.
Berlin je odbacio te kritike, rekavši da je već povećao domaću potražnju uvođenjem u 2015. nacionalne minimalne plaće i dogovorom o snažnom povećanju mirovinskih prava u 2016. Osim toga, Vlada je je povećala državnu potrošnju na ceste, digitalnu infrastrukturu i migranate, pridržavajući se svog cilja o vođenju uravnoteženog proračuna.
Kineski višak na tekućem računu vjerojatno će se ove godine smanjiti za 70 milijardi dolara, na oko 260 milijardi dolara zbog slabijeg izvoza, navode u Ifo-u. Japan će biti na trećem mjestu s procijenjenim viškom od 170 milijardi dolara u 2016.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x