Published On: Uto, velj 9th, 2021

Njemačka ide prema produljenju lockdowna. “Virus je dobio raketni pogon”

NJEMAČKA vlada najvjerojatnije će sutra produljiti lockdown do 1. ožujka, pišu njemački mediji.

“Broj novozaraženih se smanjio, ali postoji opasnost od mutacija virusa. Ovo je mješavina uspjeha i rizika. Moramo pažljivo nastaviti”, upozorili su iz Instituta Robert Koch.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih država sastat će se sutra i odlučivati o mjerama nakon 14. veljače. Kako piše RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), žele predstaviti sigurnu i poštenu strategiju popuštanja mjera.

Merkel je jučer upozorila premijere neka budu oprezni s ublažavanjem mjera i inzistirala je na daljnjim mjerama radi smanjenja broja novih zaraza u sljedeća dva tjedna.

“Virus je dobio raketni pogon”
Njezina savjetnica virologinja Melanie Brinkmann zalaže se za to da se odmah proglasi potpuna karantena, sveobuhvatna i kratka. Najviše zbog straha od brzoširećeg britanskog soja.

“Mutanti iz Velike Britanije i drugi će nas pregaziti, virus je dobio raketni pogon”, rekla je Brinkmann koja smatra da cjepivo ne može u potpunosti pomoći u borbi protiv novog soja. “Ova je utrka davno izgubljena”, kaže.

“Cjepivo se proizvodi, ali trebat će vremena da ga svi dobiju. Cijepljenje nas neće izvući iz pandemije dok ne popusti u cijelom svijetu. Koronom ćemo se i dalje baviti 2022., a vjerojatno i poslije”, rekla je njemačka virologinja.

Postupno otvaranje škola
Jedna od glavnih tema sastanka kancelarke i premijera njemačkih saveznih država bit će vrtići, škole i frizerski saloni. Moguće je kako će donijeti odluku o postupnom otvaranju škola, odnosno pohađanju školske nastave u grupama i izmjenično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čelnici SPD-a žele omogućiti izmjeničnu nastavu u osnovnim školama i ponovo otvoriti dječje vrtiće ondje gdje je sedmodnevna incidencija ispod 100. To bi bio slučaj u većini okruga.

Međutim, Ured kancelarke je strogo protiv. Prema informacijama iz vladinih krugova, kancelarka Angela Merkel i šef Ureda kancelarke Helge Braun ne žele dopustiti otvaranje škola u veljači. S gledišta država koje su pod vladom SPD-a, moguć je dogovor o otvaranju škola s izmjeničnim predavanjem ondje gdje je sedmodnevna incidencija niža, a to znači između 50 i 90 okruga u Njemačkoj.

Frizerski saloni
Raspravlja se i o tome mogu li frizeri otvoriti prije trgovina koje, prema informacijama iz državnih krugova, uglavnom ne bi trebale početi s radom prije 1. ožujka.

Predsjednik Središnjeg udruženja njemačke frizerske trgovine Harald Esser upozorio je kako će, ako frizerski saloni ostanu zatvoreni, to ne samo pogoršati egzistenciju frizera nego i problem rada na crno u toj industriji, što je posebno opasno u pandemiji.

Podsjetimo, Austrija je jučer popustila određene mjere. Između ostalog, otvorili su se frizerski saloni i ostali saloni za uljepšavanje. No mogu primati mušterije samo s negativnim covid-testom koji nije stariji od 48 sati.