Published On: Čet, ožu 31st, 2022

NJEMAČKA I FRANCUSKA ODBILE PLAĆATI RUBLJAMA Rusija: Nećemo biti humanitarna organizacija

Njemačka i Francuska u četvrtak su odbacile zahtjev Rusije da europske zemlje plaćaju ruski plin u rubljima, rekavši da se radi o neprihvatljivom kršenju ugovora i “ucjeni”.

Govoreći na konferenciji za novinare, njemački ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da još nije vidio uredbu ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali da je Njemačka spremna za sve scenarije, uključujući prekid isporuke ruskog plina Europi.

Pokušaj Rusije da podijeli zapadne saveznike zahtijevajući plaćanje plina u rubljima je propao, kazao je Habeck. Nećemo se dati ucjenjivati, dodao je.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je da su Francuska i Njemačka odbacile ruski zahtjev.

Putin je u četvrtak izjavio da je potpisao uredbu po kojoj strani kupici od 1. travnja moraju ruski plin plaćati u rubljima ili će se ugovori u suprotnom raskinuti.

“Da bi kupili ruski plin, moraju otvoriti račun u rubljima u ruskim bankama. I od sutra će se plin plaćati s tih računa”, rekao je Putin na televiziji.

“Ako se ne bude plaćalo na taj način, smatrat ćemo da je greška na strani kupca, sa svim posljedicama koje to sa sobom nosi. Nama nitko ništa ne daje besplatno, pa onda ni mi nećemo biti humanitarna organizacija. Dakle, postojeći ugovori će se raskinuti”.

Putinova odluka dovela je do rasta vrijednosti rublje, koja je pala na povijesno niske razine nakon što je Zapad uveo drastične sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

No, zapadne kompanije i vlade odbacile su takav potez kao kršenje postojećih ugovora po kojima se plin plaća u eurima i dolarima.

Putin je rekao da je cilj uredbe osnažiti suverenitet Rusije koja će ispunjavati svoje ugovorne obaveze.

Rusija osigurava oko trećine europskih potreba za plinom.

Dnevnik.ba

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kortikosteroidac
Kortikosteroidac
1 mjesec prije

Briljantna odluka. Sad ćete moći “malo odmoriti” i dobar dio industrije i dobar dio radnika. Čitam danas vijest da njemački ugostitelj izbacuje pomfri sa menija zbog cijene ulja. Niti mjesec dana nakon početka rata osnovne stvari nestaju, sad samo zamislite kako će biti nakon prestanka opskrbe plinom. Jedva čekam…

Djuro
Djuro
1 mjesec prije

Ništa čudno. Mogu li ja u americi platiti km. Otidjitte u bingo kod medjugorja i platite eurima.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Hocete hocete i to u DM i I fracima a ne Eurima. Ko se sa Medvedima nosa posran ostane….💩

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Odgovor je bio jasan- neće.

Kvico
Kvico
1 mjesec prije

Ocito je da Putinu ko ni Staljinu niko u Rusiji nije smio niti smi oponirat.A moga je mirno siditi novce brojit

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
1 mjesec prije

Putko se zayebo u računici. Tone sve dublje.