Published On: Pon, lis 27th, 2014

Njemačka: Huligani ozlijedili 44 policajca

Četrdeset i četiri policajca su ranjena u sukobima s huliganima za vrijeme okupljanja koje je organizirala u nedjelju u Koelnu ekstremna desnica, objavila je u ponedjeljak njemačka policija.
”Uhićeno je dvadesetak nasilnih prosvjednika”, precizirao je glasnogovornik policije u Koelnu. Nekoliko sati po završetku okupljanja, nekoliko huligana je nastavilo izazivati nerede u središtu grada.
Ekstremno desna organizacija Pro NRW pozvala je na okupljanje koje je nazvala “huligani protiv salafista”.
Oko 4.000 huligana i militanata ekstremne desnice odgovorilo je na poziv i formiralo u nedjelju poslijepodne defile izvikujući slogane “stranci napolje”, javila je njemačka agencija DPA.
”Policija je pokušala suzavcem i vodenim topovima spriječiti incidente s oko 500 kontra-demonstranata iz ljevičarskih organizacija koji su također bili prisutni”, izjavio je policijski glasnogovornik i dodao da su policajci gađani kamenjem, bocama i petardama.
Regionalni dužnosnik policijskog sindikata Erich Rettinghaus kazao je intervju koji je polovinom listopada dao dnevnom listu Koelner Stadt-Anzeiger kako je policija “primijetila izvjesnu radikalizaciju huligana, uglavnom na desnici”, koji su pokušali iskoristiti međunarodni kontekst i predstave se kao “dobri” koji se bore protiv islamizma, kako bi mobilizirali što više pristalica.