Njemačka vlada razmatra mogućnost da stavi Tursku na popis zemalja koje predstavljaju visoki sigurnosni rizik za agente obavještajnih službi, policijske časnike i vojne dužnosnike, izvijestili su u utorak navečer novine Sueddeutsche Zeitung i dvije televizije.

 Ovo izvješće dolazi u vrijeme pojačanih napetosti između dva partnera NATO-a i izjave njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela o potrebi ograničavanja prodaje oružja Turskoj, čemu se usprotivila kancelarka Angela Merkel jer bi to naštetilo zajedničkoj borbi protiv Islamske države.

Novine i televizije WDR i NDR prenijele su izjavu glasnogovornika ministarstva unutarnjih poslova koji je rekao da se taj popis trenutačno revidira.

“U sklopu ovog postupka, ministarstvo unutarnjih poslova razmatra hoće li dodati Tursku na taj popis”, kazao je glasnogovornik,. Na tom se popisu trenutačno nalaze Kina, Rusija, Pakistan, Sjeverna Koreja i još 26 zemalja.

Neke njemačke obaveštajne službe, koje smatraju Tursku prije neprijateljem nego partnerom, pozvale su na proširenje obavještajnog nadzora aktivnosti te zemlje u borbi protiv islamističkih skupina, navode njemački mediji.

( politika24 / Hina )