Published On: Fri, Sep 1st, 2017

NJEMAČKA AfD želi izvesti Angelu Merkel pred sud zbog “krijumčarenja i omogućavanja ilegalnog ulaska strancima”

Stranka Alternativa za Njemačku (AfD) planira njemačku kancelarku Angelu Merkel izvesti pred sud zbog nepoštivanja zakona tijekom izbjegličke i euro krize, javljaju danas njemački mediji.

AfD je još 2015. podigao kaznenu prijavu protiv njemačke kancelarke koja je međutim odbačena prenosi Vecernji.hr

“U politici spašavanja eura i tijekom izbjegličke krize Angela Merkel je prekršila važeće njemačke i europske zakone”, rekla je glavna kandidatkinja AfD-a na parlamentarnim izborima krajem rujna Alice Weidel u razgovoru za dnevnik Passauer Neue Presse. Zbog kršenja zakona Angelu Merkel treba nakon isteka mandata “izvesti pred sud”.

“Mi se moramo napokon suočiti s problemom kršenja zakona koje provodi kancelarka Angela Merkel”, rekla je Weidel. AfD je već prije najavio da će se nakon vjerojatnog ulaska u Bundestag nakon izbora 24. rujna, zauzeti za formiranje istražnog povjerenstva koje bi se bavilo navodnim kancelarkinim kršenjima zakona.

AfD je još u listopadu 2015. zbog “krijumčarenja i omogućavanja ilegalnog ulaska strancima” u Njemačku podigao kaznenu prijavu protiv njemačke kancelarke koja je međutim odbačena. Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu priopćilo je prije nekoliko dana da je u posljednje dvije godine zaprimilo preko tisuću kaznenih prijava protiv Angele Merkel zbog “veleizdaje”, ali su sve prijave odbačene kao “neosnovane”. AfD prema dosadašnjim ispitivanjima javnog mnijenja gotovo sigurno ulazi u Bundestag nakon izbora. Prema aktualnim rezultatima javnog servisa ARD, AfD trenutno podržava 11 posto glasača.