Published On: Wed, Apr 24th, 2013

Nizozemski zapovjednik tvrdi da je deportacija Srebreničana unaprijed organizirana

Zapovjednik nizozemskog UNPROFOR-a Evert Rave kazao je da je Vojska Republike Srpske (VRS), pod zapovjedništvom Ratka Mladića, “deportirala” i “prisilno premjestila” tisućecivila nakon što je u srpnju 1995. godine zauzela srebreničku enklavu.
Rave, koji je tada bio zastavnik, izjavio je da je bio očevidac odvajanja muslimanskih muškaraca od žena i djece u blizini baze snaga Ujedinjenih naroda (UN) u Potočarima, gdje su tisuće civila potražile utočište.
Svjedok je opisao kako je general Mladić na sastancima u hotelu “Fontana” u Bratuncu prijetio i srebreničkim Muslimanima i “plavim šljemovima” UN-a.
Po optužnici i ranijim presudama Suda u Haagu, VRS je, po zauzimanju Srebrenice 11. srpnja 1995. godine, strijeljala oko 7.000 muslimanskih muškaraca, a žene i djecu deportirala na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).
Zastavnik Rave izjavio je da je VRS, na dan zauzimanja Srebrenice, minobacačkom vatrom na obje strane puta “namjerno usmjeravala” tisuće izbjeglica ka Potočarima.
Istog dana, Rave je, kako je rekao, nazočio sastanku Mladića sa zapovjednikom nizozemskog UNPROFOR-a Thomom Karremansom u hotelu “Fontana”.
”Mladić je bio ljut… Pitao sam se hoće li nas oni izvesti napolje i strijeljati… Mladić je pitao Karremansa je li on naredio zračne napade NATO-a na VRS… Mnogo je prijetio”, kazao je svjedok.
Kao primjer prijetnji svjedok je naveo da je Mladić nizozemskom zapovjedniku, dajući mu cigaretu, rekao: “Nije vam to zadnja cigara u životu”, a zatim ga pitao “želi li opet vidjeti obitelj”.
Nakon što je kasnije, na istom sastanku, Mladić ublažio stav prema Nizozemcima, po Raveovim riječima, “postalo nam je jasno da nismo mi meta, nego muslimansko stanovništvo”.
Iste večeri, tijekom drugog sastanka, kojem je u “Fontani” nazočio i predstavnik srebreničkih Muslimana Nesib Mandžić, pod otvorenim prozorom vojnik VRS-a je zaklao svinju, što je, kako je ocijenio Rave, bila “čista prijetnja”.
”Poruka je bila: ‘To se može dogoditi i vama.’ Ne UNRPOFOR-u, nego muslimanskom stanovništvu”, kazao je svjedok.
Na istom sastanku, general Mladić je “jamčio život” svim muslimanskim muškarcima “koji polože oružje”, poručivši stanovništvu Srebrenice da “može opstati ili nestati”.
Iako su na sastancima Mladić i zapovjednici UNPROFOR-a razgovarali o “evakuaciji” Muslimana, Rave se, kako je kazao, sutradan, 12. srpnja 1995. godine, uvjerio da je VRS već sprovodila plan za “deportaciju” civila i odvođenje izdvojenih muškaraca iz Potočara.
Odvajanje muškaraca od žena i djece, po iskazu svjedoka, počelo je već 11. srpnja uvečer, a sutradan oko podneva pojavili su se autobusi i kamioni za odvođenje stanovništva, iako je Mladić neposredno prije toga pitao pukovnika Karremansa može li osigurati vozila.
”To me je navelo da zaključim da je deportacija stanovništva bila unaprijed organizirana”, rekao je Rave.
Precizirao je da su srpski vojnici odvojili sve vojno sposobne muškarce i držali ih u “bijeloj kući” u Potočarima prije nego što su ih odvezli autobusima.
Rave je izjavio da je generala Mladića 13. srpnja u Potočarima pitao gdje VRS odvodi zarobljenike, na šta je dobio odgovor da će muškarci biti odvedeni u logor Batković kod Bijeljine i zatim razmijenjeni.
Ratko Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teroriziranje civila u Sarajevu artiljerijom i snajperima, te uzimanje “plavih šljemova” UN-a za taoce.
Ovo suđenje u Haškom tribunalu je prvi put sa galerije za javnost pratila i Mladićeva supruga Bosiljka.
Nastavak suđenja zakazan je za 24. travanj prenosi BIRN – Justice Report.