Published On: Fri, Apr 13th, 2012

Nizozemski vrhovni sud odbacio pokušaj tužbe obitelji ubijenih u Srebrenici

v3976_big_Srebrenica_holandija-300x225Nizozemski vrhovni sud odbacio je u petak pokušaj rodbine Bošnjaka ubijenih od srpskih snaga 1995. godine u Srebrenici da tuže Ujedinjene nacije jer ih nisu uspjele zaštititi tijekom najvećeg masakra u Europi od Drugog svjetskog rata.

Najviši sud u Nizozemskoj je presudio da Ujedinjene nacije imaju imunitet od sudskog gonjenja, čime su okončani napori Majki Srebrenice da se svjetskoj organizaciji sudi na nizozemskom sudu, javio je AP.

Srpske snage su opustošile bosansku enklavu Srebrenica, koja je bila pod UN-ovom zaštitom, i ubile oko 8.000 muškaraca u srpnju 1995. godine.

Većina muškaraca je mučki ubijena u kolektivnim pogubljenima, a njihova tijela su bačena u masovne grobnice. Međunarodni krivični sud je proglasio ovaj masakr genocidom.

Nizozemske snage, stacionirane u Srebrenici u okviru mirovne misije UN-a, nisu imale dovoljan broj vojnika i naoružanja da bi intervenirale.

Odvjetnici 6.000 obitelji su kazali da će ovaj slučaj iznijeti pred Europski sud za ljudska prava. Oni kažu da presuda znači kako UN “uživa apsolutnu vlast”.

“Ovo je neprihvatljivo iz političke, ljudske i pravne perspektive”, kazali su odvjetnici u izjavi.

Vrhovni sud je potvrdio presude nižih sudova iz 2008. i 2010. godine koji su potvrdili imunitet UN-a od krivičnog gonjenja po međunarodnim konvencijama na osnovu kojih je osnovana svjetska organizacija i rekli da je ta zakonska zaštita osnova mirovnih operacija diljem svijeta.

“Vrhovni sud je potvrdio presudu žalbenog suda da UN ima imunitet od krivičnog gonjenja i stoga mu se ne može suditi na bilo kojem nacionalnom sudu”, navodi se u priopćenju presude.

Prošle godine, u odvojenom slučaju, sud u Den Haagu je presudio da je nizozemska država odgovorna za smrti tri Bošnjaka ubijena u Srebrenici i naredio vladi da kompenzira obitelji žrtava.