Published On: Wed, Sep 16th, 2015

NITKO NEĆE U BIH: Prve izbjeglice stigle u Hrvatsku

Autobusi koji su posljednjih dana prevozili izbjeglice iz Preševa perma granici Srbije i Mađarske od sinoć su preusmjereni na Šid i granicu s Hrvatskom. Hrvatski radio javlja kako su prva autobusa stigla jutros oko četiri sata, a nešto prije sedam sati izbjeglice su krenule preko polja u smjeru Iloka. Među njima je puno djece i mladih, dosta su iscrpljeni. Pretpostavlja se da idu u mjesto Sot gdje postoji prihvani centar Crvenog križa, a Hrvatski radio doznaje kako su im upravo djelatnici Crvenog križa iz Srbije rekli da tu dođu.
Tijek događaja:
Autobusi su prevezli izbjeglice u Šid, nakon što je Mađarska u potpunosti zatvorila svoju granicu, zbog čega su tisuće zapele na putu prema Njemačkoj. Hrvatska je rekla, piše BBC, da “neće samo tako propustiti izbjeglice.”
HRT-ov dopisnik javlja kako je prva skupina izbjeglica došla do granične crte s Hrvatskom. Dočekala ih je hrvatska policija i usmjerila prema policijskoj postaji u Tovarniku.
N1 javlja kako je jedan autobus s otprilike 50 izbjeglica, većinom žena i djece, stigao jutros oko 6 sati. Nešto kasnije stigao je i drugi autobus. Ljudi su zatim krenuli pješice prema Tovarniku, dodaju.
Nekoliko je izbjeglica preško granicu preko kukuruzišta i stiglo na privremeno odredište u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U Tovarniku je već spreman županijski stožer za zaštitu i spašavanja, kao i Crveni križ. Dočekuju izbjeglice.
Promjena ruta
Na autobusima kojima se prevoze izbjeglice stoji “Šid” i “Hrvatska”. Mađarska je u potpunosti zatvorila svoju granicu sa Srbijom, pa su rute sada promijenjene.
Grupa prijevoznika izbjeglicama je osigurala prijevoz, na taj su put krenuli deseci autobusa, čiji vozači izbjeglicama naplaćuju između 25 i 35 eura.
Na terenu je Crveni križ
Na hrvatskom graničnom prijelazu Tovarnik prema Srbiji od ponoći se nalaze volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa zbog najavljenog mogućeg vala izbjeglica, potvrdila je jutros Hini glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić.
Došli su na poziv načelnika Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije, a imaju pripremljena materijalna sredstva za prihvat – vodu, setove za prvu pomoć, deke, akrtikle za osobnu higijenu i drugo, dodala je.
Na terenu na GP Tovarnik je 11 članova tima Crvenog križa, od kojih su četvoro iz Središnjeg ureda iz Zagreba, a 11-oro su članovi interventnog tima Crvenog križa u Vinkovcima.
Tijekom prijepodneva pridružit će im se joj djelatnika i volontera Crvenog križa.
Hrvatski Crveni križ djeluje u suradnji i koordinaciji s policijom te drugim državni institucijama i udrugama civilnog društva, kaže glasnogovornica Zorić./HMS/