Published On: Sat, Jun 4th, 2016

NITKO NE ZNA GDJE ODLAZI POLA MILIJARDE ZA NGO MAFIJU: U BiH postoji 21.000 NVO koje godišnje raspolažu s 500 milijuna KM

 Na jučerašnjoj sjednici Federalne vlade se našla i informacija o obvezama FBiH koje su proistekle iz članstva u Vijeću Europe, uključujući i izvješće Moneyvala o stanju u BiH u pogledu sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Konstatirano je kako je BiH plodno tlo za pranje novca i terorizma. Ovakvu tvrdnju, objašnjava federalni ministar pravosuđa Mato Jozić, temelje na činjenici da u BiH postoji 21.000 nevladinih organizacija i udruga koje su registrirane na različitim razinama vlasti i čiji rad, protok i način trošenja novca nitko ne nadzire. – U cilju sprečavanja pranja novca i finaniranja terorizma prihvatili smo inicijativu o uspostavi softvera s jedinstvenim registrom podataka o svim nevladinim organizacijama i udrugama. Uvodi se nadzor radi sprečavanja svih nezakonitih aktivnosti, kazao je ministar Jozić.

Bitan korak je priprema i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o udrugama i fondacijama. Taj posao je u potpunosti završen i Ministarstvo pravosuđa će uskoro ovaj zakon dostaviti Vladi. Prema pokazateljima koje je iznio premijer Fadil Novalić, NVO sektor u BiH je samo u 2014. na raspolaganju imao oko 500 milijuna KM.

-U toj 21.000 organizacija i udruga nema zaposlenih. Nemaju ni ID broj niti je moguće pratiti s kojih razina vlasti povlače novac. Smatram kako je broj nevladinih organizacija prevelik. Primjerice, u BiH je oko 51.000 obrtnika, kazao je Novalić. Na uređenju NVO sektora u BiH ništa se nije radilo od 2002. kada je donesen Zakon o udrugama. Uvođenje reda u ovoj oblasti sigurno će izazvati veliki otpor. No, jedini je to način eliminiranja sumnji da se preko NVO-a pere novac i financira terorizam, koje je iznio Moneyval./VLM/HMS/