NITKO NE ŽELI BRANITI MONSTRUMA: Kapetan Dragan i dalje bez odvjetnika

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, još uvijek nije našao tzv. izabranog odvjetnika pa ga i dalje zastupa branitelj po službenoj dužnosti, a u odvjetničkim krugovima procjenjuje se da bi troškovi njegove obrane, u kojoj će navodno sudjelovati i Australija koja ga je izručila Hrvatskoj, stajati najmanje 750.000 kuna.

Vasiljkovićev riječki odvjetnik, Dragan Jovanić, koji je u mirovini pa ga ne može zastupati na sudu za Hinu je izjavio da i dalje nema zainteresiranih odvjetnika koji bi ga po njegovom izboru branili u postupku.

Razlog je među ostalim i opsežan spis s preko 34.000 stranica pa će Vasiljkovića do daljnjega zastupati splitski odvjetnik Darko Stanić kojega mu je nakon izručenja 10. srpnja dodijelio sud. Vasiljković se s tim navodno ne slaže, a iako je slučaj odbilo desetak odvjetnika, on i dalje zahtjeva da mu u timu bude barem jedan odvjetnik iz Srbije koji ga po hrvatskim zakonima ne može sam braniti na splitskom sudu.

Potragu za izabranim braniteljem, kako se doznaje, osim činjenice da se radi o osobi optuženoj za ratne zločine otežava i nedostatak novca. Australija koja je navodno spremna platiti za njegovu obranu, iako i tome ne postoji pisana odluka, novac ne može dati unaprijed, već tek po završetku određenih sudskih radnji i po fazama postupka.

Jovanić je za Hinu kazao da je Vasiljkovića u utorak posjetio u zatvoru na Bilicama gdje mu je rekao da je zadovoljan tretmanom u zatvoru te da je sve iznad njegovih očekivanja.Smješten je u posebnom krilu zatvora, u ćeliji se nalazi sam i uopće nema doticaja s ostalim zatvorenicima. Jedino s kim kontaktira su pravosudni policajci i rijetki posjetitelji.Osim odvjetnika Jovanića prošlog utorka ga je u zatvoru posjetio australski konzul, a tri dana kasnije i srpski.

Pritvor u koji je smješten nakon izručenja istječe mu 10. kolovoza i gotovo je sigurno da će biti produljen, a u slučaju se ništa značajnije ne očekuje do podizanja optužnice koja najranije na jesen.

Australija je Vasiljkovića izručila Hrvatskoj nakon gotovo desetljetnog ekstradicijskog postupka, pokrenutog zbog sumnje da je tijekom Domovinskog rata skrivio zločine nad hrvatskim civilima, policajcima i vojnicima.Na prvom ispitivanju u splitskom Županijskom državnom odvjetništvu nije odgovarao na pitanja tužiteljstva koje ga tereti za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima, ali je odbacio sve što mu se stavlja na teret.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo se nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio u Australiju, a do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa. Prvi je australski državljanin kojega je ta država izručila zbog sumnje u ratni zločin.