Published On: Čet, lip 6th, 2013

Nitko ne može ni u zgradu ni iz zgrade Parlamenta BiH!; Komšić: Ovo je rušenje države!

Demonstranti okupljeni ispred zgrade institucija BiH i dalje ne dozvoljavaju bilo čiji izlazak. Iz zgrade ne mogu izaći niti sudionici Konferencije koja je održana danas u Parlamentu BiH, a u organizaciji Centralne banke BiH.

U zgradi je još, po informacijama kojim raspolažemo, guverner Centralne banke Kemal Kozarić i brojni predstavnici međunarodnih organizacija. Tu su još i svi zastupnici Predstavničkog doma PSBiH, službenici i zaposleni u institucijama, ali i brojni novinari koji su danas bili zaduženi za praćenje sjednice Predstavničkog doma PSBiH kao i strani novinari koji su pratili Konferenciju Centralne banke BiH.

Po saznanjima, u tijeku je sjednica užeg Kolegija (Denis Bećirović, Božo Ljubić i Milorad Živković), ali ostali poslanici nisu optimistični da će bilo što biti riješeno.

U ovom trenutku nema nagovještaja da će ova situacija uskoro biti okončana.

Iz zgrade zajedničkih institucija BiH prije njekoliko trenutaka uspio je, okružen tjelohraniteljima, pobjeći predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda. Prilikom provođenja do automobila, njegovo osiguranje je ozlijedilo troje ljudi, zbog čega je morala intervenirati Hitna pomoć, javlja Oslobođenje.

Zaposlenici zgrade državnih institucija u Sarajevu pozvali su delegaciju građana koji su na prosvjedima da uđu u zgradu kako bi pregovarali o problemu donošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju. Pregovori su u toku.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić pridružio se demonstrantima ispred zgrade državnih institucija u Sarajevu te im dao podršku da istraju u svom cilju.

– Ovo je opstrukcija rada državnih tijela, ovo nije napad samo na vašu djecu, ovo je rušenje države – kazao je Komšić obraćajući se novinarima.

On je istakao i da ovo nisu ekonomske poteškoće koje se ne mogu riješiti. Po njegovim riječima ovo je lako rješiv problem.

– Ovdje ne treba kredit MMF-a – dodao je.

Pri pokušaju izlaska iz zgrade državnih institucija jednog od zaposlenika, jedan od sudionika u demonstracijama je ozlijeđen.

Nekoliko stotina građana iz cijele BiH među kojima su i brojne majke s djecom, bebama ali i trudnice i dalje nastavljaju prosvjedovati ispred zgrade državnih institucija u Sarajevu tražeći da se pod hitno usvoji zakon o jedinstvenom matičnom broju (JMB) na razini BiH.

Sudionici prosvjeda odlučili su blokirati sve izlaze iz zgrade državnih institucija da bi spriječili izlazak parlamentaraca i drugih zaposlenika institucija BiH.

Neki od okupljenih građana podignuli su transparente na kojima piše “Trubite za JMB” pozivajući tako sva vozila na glavnoj prometnici u Sarajevu da sirenama podrže prosvjede.

Upozorili su da izlaz iz zgrade ne dozvoljavaju jer još nije kraj radnog vremena, a nije ni zakon još usvojen.

Neki od sudionika prosvjeda kazali su novinarima da se radi o neformalnoj grupi građana da iza prosvjeda ne stoji nitko, ali dodajući da ipak nedonošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju na razini BiH nije jedini problem ove države.

Jake policijske snage osiguravaju današnji skup među njima su i brojni specijalci u punoj opremi, a broj policajaca konstantno se povećava.

Iako su sudionici prosvjeda ranije obaviješteni da će za bolesnu bebu Belminu Ibrišević, iz Donje Orahovice kod Gračanice, biti odobreno izdavanje matičnog broja da bi mogla putovati na liječenje u inozemstvo, ipak i dalje nastavljaju prosvjede ispred zgrade dok se ne riješi izdavanje jedinstvenog matičnog broja za svu djecu BiH.

Djevojčica Belmina Ibrišević dobila je jedinstveni matični broj (JMB) koji joj je izdat u Gračanici.

Predstavnik grupe građana koji su okupljeni ispred zgrade institucija BiH Aldin Arnautović, izrazio je zadovoljstvo zbog te činjenice da je djevojčica dobila jedinstveni matični broj, što će joj omogućiti da ide na liječenje, ali i istaknuo da su oni ovdje zbog trajnog rješenja ovog problema.

On kaže da će istrajati u svojim zahtjevima i nikome neće dozvoliti da izađe iz zgrade institucija BiH dok ovaj problem ne bude riješen.

– Naš zahtjev je da se pitanje jedinstvenog matičnog broja mora riješiti – kazao je Arnautović.
Nekoliko tisuća građana, među kojima su i majke s bebama u kolicima, okupili su se ispred zgrade institucija BiH, u iščekivanju rješavanja problema oko jedinstvenog matičnog broja.

Prosvjednici također traže da Ministarstvo civilnih poslova BiH inicira formiranje državnog solidarnog fonda za liječenje teško oboljelih osoba koje ne mogu primiti medicinski tretman u BiH, po uzoru na zemlje regije te traže da se fond financira iz budžeta BiH.

Zahtijevaju da se ministri i zastupnici u oba doma Parlamenta do kraja mandata odreknu po 30 posto svojih ukupnih mjesečnih primanja i da se taj novac uplati u fond solidarnosti za liječenje teško oboljelih.

Zatražili su i da građani okupljeni ispred institucija BiH budu zaštićeni od prektršajnog postupka zbog kršenja propisa o javnom okupljanju i parkiranju, jer, kako su naveli, njihovi motivi i namjere u zaštiti osnovnih ljudskih prava su iznad domaćih propisa.