Published On: Uto, pro 13th, 2016

NISU ZBOG ISIL-ovaca u BIH ZABRINUTI SAMO KRŠĆANI U BIH: Zašto smo razoružavani ako su nam u BIH doveli mudžahedine, pitaju se forumaši Bošnjaci

Premda neki mediji Bošnjake u BIH žele predstaviti kao narod sklon radikalizmu, pisanja forumaša po bosanskim forumima jasno pokazuju da je malo Bošnjaka u BIH ili barem jako, jako malo koji sa simpatijama gledaju na pojavu paradžemata, radikalnog učenja i dobrovoljaca na sirijska ratiša.
To jednostavno nikada nije bila naša kultura niti miroljubivi Islam koji su prakticirali naši preci, oni koji sada forsiraju mlade na taj novi radikalniji oblik Islama, to su ljenčine  koji ništa u životu nisu ostvarili niti uradili, pa se ostvaruju u tome, drže predavanja po nekakvim opskurnim mjestima, od sebe prave filozofe iako knjige u životu pročitali nisu, piše jedan forumaš na klix.ba
Nedim P.  drugi  forumaš koji tvrdi da je iz Visokog ide još radikalnije:
“Kojeg vraga su nas razoružavali ako su njih odlučili jačati tu”.
On se pita  kome uopće ta vrsta učenja nosi dobro i dodaje da Bošnjacima takva vrsta Islama sigurno ne treba niti nosi ičeg pozitivnog:
“Ako je netko u stanju uvjeriti mog sina, brata, oca, da je njegova budućnost puška, i rat, i nekakva zemlja daleka od ove zemlje, i ako to uspijevaju nakon toliko zla i krvi koja se ovdje proljevala onda ja odgovorno tvrdim da to nije Islam nego anti Islam. Nama ovde ne trebaju novi sukobi,  a oni koji u Bosnu žele dovući radikalno tumačenje Islama Bošnjacima će samo naštetiti kao i  ovoj zemlji uostalom.”
Iako mnogi forumaši osuđuju izjave izvana o tome kako je opasnost od islamskog terorizma u BIH porasla, mnogi kažu da toj pojavi ne treba odlijevati ulje s vatre:
“Realno problem postoji, (piše SabinaSa), nije u pitanju uopće ima li u BIH hiljadu spavača ili pet, dovoljno je da postoji jedan. Ako postoji jedan ja želim znati, kao građanka BIH tko je odgovoran što taj čovjek dijeli isti zrak samnom.”
Očito je da među samim Bošnjacima, postoji izrazita antiradikalna većina, koja se naravno vrijeđa, na generaliziranje kada se govori o Islamu u BIH i Bošnjacima ali istovremeno mladi Bošnjaci negativno gledaju na pojavu radikalnih učenjaka koji širom BIH postaju sve glasniji.
Da se razumijemo, nisu oni u katakombama. Oni istupaju u TV emisijama a neki od njih su javno medijski slavili ISIL-ove pohode u Siriji i napade po Francuskoj i Belgiji.” – napisao je EmirEm
U BIH jasno je to svima, doista , na sramotu našeg društva, živi određeni broj simpatizera tog zla. Koliki točno, malo tko to zna.
Ono što je važno naglasiti je da su po prvi puta u BIH od Daytona na ovamo, i Srbi i Hrvati i Bošnjaci ujedinjeni u jednom stavu. U stavu da taj problem doista jeste problem BIH i da ga se mora rješiti.
Poskok.info