Published On: Tue, Jun 18th, 2013

Nisu mi oprostili za platformu, ali ja bih i danas izabrao HNS

BiH se suočila s jednom od ozbiljnijih kriza u poslijeratnoj povijesti u kojoj su se ispremiješali socijalni bunt i opće nezadovoljstvo građana, neriješena nacionalna i politička pitanja, ali i iskoristio prostor za nove prijepore. Dr. Božo Ljubić jedan je od rijetkih dužnosnika koji se zatekao pod potpunom blokadom u talačkoj krizi u Parlamentu tijekom koje sigurnosne institucije nisu položile ispit. S Ljubićem, koji je najavio i povlačenje s mjesta predsjednika stranke, razgovaramo i o novim političkim iskušenjima.

• Proveli ste veći dio prošlog rata u Sarajevu u najtežim okolnostima, kako ste se osjećali u Sarajevu u novoj talačkoj krizi u Parlamentu?

Nije bilo ugodno. Međutim, bilo kakva usporedba s boravkom u opkoljenom Sarajevu bila bi pretjerana pa i neprimjerena. Prvu godinu rata sam proveo kao građanin i kao ratni kirurg u Sarajevu, a drugu isto tako kao kirurg u Mostaru. Bilo je teško na oba mjesta, međutim iskustvo preživljavanje i rada u opkoljenom Sarajevu je neusporedivo.

• Jeste li zadovoljni reakcijom policijskih snaga toga dana i postoje li jamstva za povratak u institucije BiH?

Ignorancija županijske policije, huškaško djelovanje gradonačelnika Komšića, skandalozne izjave ministra MUP-a Sarajevske županije, kako demonstranti imaju potpuno pravo kad rade to što rade, te pocijepana koordinacijam kako po horizontali državnih agencija, tako i po vertikali između različitih razina ne mogu biti nikome bilo kakvo jamstvo. Na osnovi ponašanja županijske policije na dan prosvjeda, a posebice dan prije, imam pravo sumnjati da su čak asistirali prosvjednicima u kreiranju i održavanju blokade. Na osnovi svega toga nemam baš mnogo argumenata zaključiti da policija i sigurnosne agencije predstavljaju neko veliko jamstvo. Razuvjeriti me mogu ako istraže i poduzmu sve zakonom utemeljene mjere protiv organizatora i poticatelja nasilja. Ono što mi daje određeno pouzdanje da se slični događaji neće ponoviti je to što su, nadam se, shvatili i inspiratori događanja naroda ispred Skupštine, kao i organizatori iz zemlje i inozemstva da ovaj pristup ne donosi rješenje već samo štetu.

• Kada onda počinjete ponovno raditi u Sarajevu?

Osobno sam spreman sutra doći ako su to spremni i ostali partneri, tj., ako će kvorum činiti legitimini predstavnici sva tri naroda i oba entiteta.

• Jesu li po vama prosvjedi isključivo politički motivirani ili su ih neki vješto zloupotrijebili?

Ima određenih elemenata, na osnovi kojih bi se moglo zaključiti da su organizatori imali jatake unutar Parlamenta, međutim, s obzirom na vrlo delikatnu političku situaciju u zemlji bojim se da bi prozivanje bilo koga moglo biti prije dolijevanje ulja na vatru nego smirivanje.

• Na koga mislite?

Suzdržao bih se od imenovanje bilo koga.

Vecernji.ba